Italija predsedava EU, najavila promociju Srbije i deblokadu ”Južnog toka”

0

Italija u narednih šest meseci predsedava EU (Foto: Arhiva)
 

Italijansko rukovodstvo tvrdi da je neophodno da se promeni smer prioriteta evropske politike i da "jedinstvena Evropa ponovo postane san", a ne izvor problema i razočaranja za građane država članica.

 

"Ovaj semestar je poseban, jer će biti pokrenut novi politički ciklus. To su prvih šest meseci za novi saziv Evropskog parlamenta, izabranog krajem maja", naglasio je italijanski sekretar Savjeta ministara zadužen za evropsku politiku Sandro Gvođi.

Italija je izrazila zadovoljstvo radom Grčke na čelu EU."Grčka je počela ono što mi nameravamo da nastavimo, a to je proširenje EU, industrijska i imigraciona politika, poboljšanje rukovođenja EU", kaže Gvođi.

 

Grčka je u ponedeljak okončala predsedavanje EU, a zvanična Atina ocenjuje da su proteklih šest meseci pomogli u povratku imidža zemlje, koja je pokazala da je u stanju da vodi brigu o svojim finansijama.

 

"Imali smo veoma uzak prostor za upravljanje troškovima. Ovo je pozitivan rezultat. Naš glavni cilj je bio da pokažemo da je Grčka normalna i ravnopravna članica EU. Proteklih šest meseci pomogli su u povratku imidža Grčke", ocenio je šef grčke diplomatije Evangelos Venizelos.

 

Grčka je od ulaska u EU 1981. godine pet puta predsedavala Unijom,
a Atina je tokom mandata želela da pokaže veštinu rukovođenja, uprkos ekonomskim problemima zbog koje je ta zemlja bila na ivici bankrota 2010. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here