EPA-EFE/Stephanie Lecocq
Premijerka Italije Đorđa Meloni

Italijanska premijerka Đorđa Meloni saopštila je da je u razgovoru sa kineskim premijerom Lijem Kećijangom nagovestila plan Rima da se povuče iz kineske inicijative “Pojas i put”.

Melonijeva i Li su razgovarali na marginama samita G20 u Nju Delhiju istovremeno i o produbljivanju strateškog partnerstva dve zemlje.

“Premijerka Meloni je saopštila svom kolegi nameru Italije da napusti projekat”, objavio je list “Korijere dela sera”, uz napomenu da je premijer Li učinio poslednji pokušaj da ubedi Rim da preispita odluku.

Italija nastoji da svede na najmanju moguću meru bilo kakvu reakciju Pekinga na tu odluku, nudeći u zamenu revitalizaciju sporazuma o strateškom partnerstvu sa Kinom, koji je potpisala 2004, prenosi Rojters.

Italija je jedina članica G7 koja je deo inicijative “Pojas i put”, globalnog trgovinskog i infrastrukturnog plana po uzoru na stari “Put svile” koji je povezivao carsku Kinu i Zapad.

Rim predsedava G7 sledeće godine i preinačuje svoje odnose sa Pekingom kako bi umirio zapadne saveznike koji strahuju od širenja globalnog uticaja Kine.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here