Italija želi da dovede Evropu u Srbiju

0

Italija želi da se ubrzaju pregovori za ulazak Srbije u EU: Đuzepe Manco 

 

Na svečanosti u Beogradu, ambasador Đuzepe Manco rekao je za B92 da je namera Italije da Evropu dovede u Srbiju.

 

Početak predsedavanja obeležen je potpisivanjem tri sporazuma o saradnji u oblasti saobraćaja, biznisa i nauke izmedju Srbije i italijanske regije Frijulja Venecija Đulija.

 

Šest meseci italijanskog predsedavanja Evropskoj uniji obeležice borba za izlazak iz krize i oporavak ekonomije i nastavak zalaganja za integraciju Srbije i ostalih zemalja zapadnog Balkana. U italijanskoj agendi za narednih šest meseci, koju je ambasador Manco poklonio i našoj televiziji navodi se da je proširenje strateški prioritet neophodan za uspostavljanje mira, demokratije i bezbednosti u regionu. Italija će se zalagati za ubrzavanej pregovora o članstvu sa Srbijom.

 

"Naš prioritet je ubrzavanje pregovora o članstvu Srbije, to ćemo da uradimo tako što ćemo Evropu da dovedemo u Srbiju. Znate, nekada je region Frijulja Venecija Đulija bila kapija ka Evropi za bivšu Jugoslaviju. Danas taj region može biti ulazna kapija kojom će Evropa stići u Srbiju. Italija će insistirati na ekonomskom rastu i rastu zaposlenosti što su i prioriteti Srbije naročito posle poplava ," kaže ambasador Manco.

 

Predsednica italijanske regije čiji je centar Venecija Debora Serakjani i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović najavile su saradnju u oblasti saobraćaja koja će omogućiti izgradnju i obnovu koridora i povezivanje regije Venecija Đulija i Kragujevac, koje spaja zajednička investicija u Fijat.

 

"Italija sada, budući da u narednih šest meseci predsedava EU, želi da pomogne Srbiji na njonom evropskom putu, kao i da pomogne Srbiji da zajedno sagradimo infrastrukutru koja će nas povezivati", kaže Debora Serakjani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here