Tanjug
Ivica Dačić

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić biće ministar spoljnih poslova u novoj Vladi Srbije.

Dačić, koji je bio predsednik Skupštine Srbije u prethodnom mandatu, vraća se u ministarstvo koje je vodio u vladi Aleksandra Vučića, a potom i Ane Brnabić, od 2014. do 2020. godine, saznaje Demostat.

Pred novim ministrom spoljnih poslova Srbije je, u ovakvim međunarodnim okolnostima, veliki posao. Vladu Srbije čekaju važne odluke po pitanju KiM i odnosa prema Rusiji, odnosno Evropskoj uniji.

Ne treba zaboraviti da je Dačić, u svojstvu premijera, u aprilu 2013. godine potpisao Briselski sporazum sa Prištinom, koji predviđa formiranje Zajednice srpskih opština, kosovsku policiju, integraciju pravosudnih vlasti, postizanje sporazuma o telekomunikacijama i energetici, kao i da dve strane neće blokirati jedna drugu u evropskim integracijama. Nema sumnje da ga novi sporazumi čekaju i u ovoj vladi.

I pored toga što se za Dačića lepi etiketa “ruskog čoveka”, na Zapadu postoji jedna vrsta uvažavanja kada je Dačićeva konstruktivnost u pitanju. Dačić je imao vrlo dobru komunikaciju sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, za vreme čijeg mandata je i potpisan Briselski sporazum.

Iz diplomatskih krugova dolaze signali da bi Eštonova ponovo mogla biti uključena u dijalog Beograda i Prištine, sada u timu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

2 COMMENTS

  1. Дачић је допринео отпризнавању тзв Косова, спречавању уласка тзв Косова у УНЕСКО, потписивању Бриселског споразума, а има добре везе и на западу и на истоку – то су добре референце за ову функцију.

  2. Дачић је високо школован политичар ,
    Да не заборавимо, и без обзира за кога сте треба бити коректан и честитати сва повлачења признања за Косово и Метохију управо је то мајсторски радио и ради господин Дачић
    За то место је изузетно добар
    🇷🇸🇷🇸🇷🇸
    Слава Србији

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here