Iz Kanade u smrt na magistrali

0

 

Uzroci sudara još nepoznati: Smrskani "opel" u kojem su poginula braća Švedić

 

Na Ibarskoj magistrali bilo je mnogo teških saobraćajnih udesa u kojima je dosad nastradalo na stotine ljudi, ali niko se ne seća da su u nekom udesu istovremeno poginula tri rođena brata kao što se to dogodilo prekjuče na delu Ibarske magistrale preko Rudnika.

 

U jednom trenu, u smrskanoj "opel astri" poginuli su Aleksandar Švedić (67) iz Beograda i njegova braća Dušan (65) i Slobodan (69) koji već godinama žive u Kanadi i koji su posle mnogo godina došli da obiđu mesta svog detinjstva i da zajedno sa prijateljem Žarkom Samardžićem, bratom glumca Ljubiše Samardžića, 20. oktobra proslave Dušanov 65. rođendan.

Odmah posle nesreće, u Gornji Milanovac je iz Budve, gde odavno živi, doputovao Žarko Samardžić, prijatelj braće Švedić iz dečačkih dana. "Koliko znam, braća je prvo trebalo da odu u selo Slatina kod Čačka, gde su rođeni i gde su veoma kratko živeli, kako bi Dušan uzeo izvod iz matične knjige rođenih. Taj dokument mu je trebao je je žarko želeo da, osim kanadskog, ima i srpski pasoš. Posle toga je trebalo da se vrate u Beograd, da me sačekaju na aerodromu i da zatim zajedno otputujemo u Nišku Banju, gde smo odrastali i da tamo proslavimo Dušanov rođendan," ispričao je Žarko Samardžić za "Vesti".
 

Tri brata Švedić rođena su u selu Slatina kod Čačka, ali je ubrzo potom njihov otac Dragoljub, prvoborac iz ovog kraja, odlučio da se preseli u Nišku Banju gde su "Švedi", kako su ih vršnjaci zvali, odrastali zajedno sa komšijama Ljubišom i Žarkom Samardžićem. A onda, kada su stasali, život ih je odveo na različite strane sveta. Prijateljstvo je, međutim, opstalo.
 

"Dušan Švedić je otišao u Kanadu, u Vankuver, još pre 40 godina i tamo se veoma uspešno bavio preduzimačkim poslovima. Posle nekoliko godina koje je proveo na radu u Nemačkoj, u Vankuver se preselio i Slobodan koji je, kao i Dušan, bio veoma radan čovek zbog čega je bio veoma cenjen. Retko su dolazili u Srbiju, ali iz stalnih telefonskih razgovora znao sam da pate za Srbijom i da imaju nameru da se jednom, kada odu u penziju, zauvek vrate. Dušana sam poslednji put video pre 18 godina, a Slobodana 2004. godine. Tada smo pričali da ćemo imati mnogo vremena za druženje kada se Dušan i on vrate u Srbiju," objašnjava Žarko Samardžić vidno potresen gubitkom prijatelja.

Crne slutnje

 

Žarko Samardžić je rekao i da su ga u ponedeljak od ranog jutra mučile neke crne slutnje.
"Nekoliko puta sam tokom dana bezuspešno pokušavao da ih dobijem na mobilni telefon. Na kraju mi se, umesto nekog od braće, javio istražni sudija Milisav Cvetković koji mi je saopštio tragičnu vest," kazao je Samardžić.

On je napomenuo da su Slobodan, Dušan i Aleksandar bili besprekorni ljudi i odani prijatelji koji nikada nisu zaboravili dečačke dane iz Niške Banje ispunjene namaštinom i snovima o Americi.
 

Budući da je prvi čuo tragičnu vest, Žarku Samardžiću je pripala i neprijatna dužnost da obaveštava rodbinu i prijatelje o tragediji. " Prvo sam javio svom bratu Ljubiši. On je bio u šoku, a zatim smo počeli redom da obaveštavamo rodbinu, prijatelje, ambasadu Kanade jer Dušan i Slobodan imaju dvojno državljanstvo… U ovom trenutku ne znam ni gde će porodice odlučiti da ih sahrane. Šta god da odluče, Ljibiša i ja ćemo im, u ime višedecenijskog iskrenog pijateljstva, pomoći da organizuju dostojan ispraćaj. U trenutku mi se čini da ništa na ovom svetu nije slučajno, pa i ni to što su u smrt otišli zajedno jer su se za života Aleksandar, Dušan i Slobodan bratski i istinski voleli i poštovali," kazao je Žarko Samardžić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here