Lična arhiva
Uigran tim: Zora, Vojin i Sara

Udruženje Srba Kruna iz Skija, grada na severu Italije, nadomak Vićence, pokrenulo je interesantan projekat – Dečji dnevnik. Novinari i voditelji Zora, Sara i Vojin, u Dnevniku emituju zanimljiva dešavanja iz svog i drugih bratskih udruženja u Italiji, prikazuju interesantne reportaže o našoj zemlji i druge zanimljive priloge. Dečji dnevnik je prvi put emitovan 30. septembra na Fejsbuk stranici udruženja Kruna, a u planu je da se emituje jednom mesečno, tačnije svake poslednje nedelje u mesecu, pa će naredna emisija biti 29. oktobra.

Idejni tvorac i scenarista Dečjeg dnevnika je Lidija Mladenović.

– Ideja je nastala kao proizvod mog stalnog zalaganja da se što više mladih ljudi uključi i zadrži u udruženju čiji sam član već osam godina, kako bi se na prostoru Italije zemlje u kojoj žive, predstavili svojim znanjem o osnovnim pojmovima naše kulture i tradicije – kaže Lidija za “Vesti”.

Intervju sa koreografom Draganom

Naši sagovornici su i troje mladih koji potpisuju Dnevnik. Zora Voćkić kaže da su njen zadatak intervjui.

– Prvi je bio sa Draganom – Gagijem Pavlovćem koreografom, saradnikom našeg udruženja i imala sam veliku tremu. Sada se nadam da će ih biti još mnogo. Naš cilj je svakako da pokažemo svima i starijima i mlađim generacijama sva dešavanja u našem udruženju kao što su nastupi folklora, sportska dešavanja, probe folklora i naravno srpsku dopunsku školu.

Vojin Vukelić ističe da je sa zadovoljstvom prihvatio ideju da budem deo tima Dečjeg dnevnika.

Razgovor sa folklorašima iz Švedske

– Uživam dok radim prezentacije jer želim svima da pokažem važnost naše zemlje, naše poreklo i našu kulturu. Drugovi iz srpske škole su nam pomogli svojim kratkim video-zapisima iz svojih mesta. Spremni smo da učimo, napredujemo i pokažemo svim našim prijateljima da se timskim radom mogu postići rezultati. Sa zadovoljstvom sam pričao i sa vršnjacima, folklorašima KUD Mladost iz švedskog Helsinborga.

Sara Mladenović navodi da su joj Vojin i Zora dobri drugari i da njihovo prijateljstvo traje još od učešća u kvizu “Nemanjići”.

Detalj iz špice Dnevnika

– Čast mi je da budem deo ovog tima. Moj zadatak u Dečjem dnevniku je poneki intervju i montaža snimljenog materijala. Montažu sam učila od starijeg brata. Bilo je u prvoj emisiji malo teško prevesti sav materijal na italijanski jezik i montirati, ali će u budućnosti sigurno biti lakše.

Svi koji žele da mladi novinari udruženja Kruna o njima naprave reportažu mogu da se jave mejlom na kruna.sćioŽgmail.com
ili na tel.: +39 328 601 3292.

Idejni tvorac: Lidija Mladenović

Pomažu i roditelji

– Vojin, Zora i Sara su tim koji je otkrila učiteljica Dragica Doderović, koja ih je prijavila za učešće na međunarodnom kvizu “Nemanjići”. Od tada pa sve do danas traje njihovo prijateljstvo i želja da zajednički što više nauče, istraže i doprinesu, pa su ova dva važna faktora bila olakšavajuća okolnost da im se predloži ova ideja. U svemu mnogo pomažu i roditelji – kaže Lidija Mladenović.

U ekipi koja radi Dečji dnevnik su i kostimografkinja Ivana Voćkić i snimatelj Željko Mladenović.

Medalje osvojili 2022: Nastavnica Dragica sa Zorom,Vojinom i Sarom

Ne posustajte!

– Svaka vam čast moji, dragi učenici! Rodio se Dečji dnevnik u Skiju i živeće večno. Ne posustajte! Verujem u vas i molim se Bogu da vas vodi svetosavskim putem! Verovala sam i kada ste se prijavili za takmičenje i ubrzo doneli jednu od najvećih nagrada iz Čačka sa Međunarodnog kviz-takmičenja ,”Nemanjići”. Srpska dopunska škola u Italiji uvek će biti vaša najveća podrška. Samo napred! Želim vam puno sreće i uspeha u budućnosti – poručila je svojim đacima, autorima Dnevnika, nastavnica Dragica Doderović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here