U Beogradu će od 16. do 18. septembra biti održana Nedelja ruskog dečjeg filma „Bajke detinjstva“ čiji je cilj da se srpska publika upozna sa igranim, dokumentarnim i animiranim filmovima koji su snimljeni u ruskim studijima za decu i omladinu.

Svi filmovi koji će biti predstavljeni imaju tematiku tradicionalnih porodičnih vrednosti i očuvanja duhovne tradicije slovenskih naroda, navedeno je u saopštenju Gradske uprave u kom se dodaje da će svečano otvaranje festivala biti 16. septembra u 11 sati, u prostorijama Omladinskog pozorišta „Dadov“.

„Nedelja filma ima za cilj da upozna građane Srbije sa elementima tradicionalne ruske kulture, ruskim jezikom i ruskom književnošću, sa naglaskom na poštovanje i očuvanje nacionalne i svetske kulturne baštine, na razvoj i poštovanje kulturne, jezičke i uzrasne ravnopravnosti, tolerancije i uvažavanje različitosti“, piše u saopštenju.

Ove godine organizatori će predstaviti program savremenih igranih filmova kao što su „Mali vojnik“ Viktorije Fanasjutine kojim će biti otvorena Nedelja filma, zatim „Sa podnožja brda“ Jane Poljaruš, Tamare Cocorije i Konstantina Kutueva i „Ostrvo za popravljanje“ novosibirskih autora Denisa Vjaznikova i Ane Protokovilo.

Specijalni program posvećen dvadesetogodišnjici Savezne države Rusije i Belorusije pripremljen je zajedno sa filmskim studiom „Belorusija film“, a predstaviće ga režiser igranog i animiranog filma, scenarista, dramaturg, laureat i dobitnik diploma sa međunarodnih i nacionalnih konkursa u oblasti filma, muzike i literature Elena Turova.

Gosti Nedelje filma ove godine će biti filmski producent Alekasndar Golutva, zamenik ministra kulture Novosibirske oblasti Irina Kuzaeva, autori filmova Denis Vjaznikov i Jana Poljaruš, muzički duet „FX“ (Ana Karkač i Evgenija Andrejkina), direktor „Novosibirsk kinovideoprojekcije“ Marija Lendova i drugi.

Specijalni događaj Nedelje filma je tradicionalna prezentacija međunarodnog kulturnog projekta „Mult-Most“ u čijoj realizaciji su učestvovala srpska i ruska deca, stvarajući samostalne animirane filmove.

Nedelja ruskog dečjeg filma „Bajke detinjstva“ održava se treći put u Beogradu, zahvaljujući saradnji Grada Beograda sa kompanijom „Vifsaida“ iz Moskve i Međunarodnim fondom jedinstva pravoslavnih naroda, a u izvršnoj produkciji Omladinskog pozorišta „Dadov“.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime