Pixabay.com

Novo istraživanje sugeriše da su narcisoidne osobe sklone neugodnim situacijama u spavaćoj sobi.

Istraživači su analizirali seksualne obrasce i nivo “seksualnog narcizma” kod više od hiljadu muškaraca odrasle dobi.

Seksualni narcizam karakteriše naduvan i nerealističan pogled na vlastitu seksualnost, često uz želju da se samozadovolje tokom seksualnog čina. Rezultati istraživanja pokazuju da su problemi poput preuranjene ejakulacije i teškoća u postizanju orgazma povezani s ovim oblikom narcizma. Muškarci s ovim karakteristikama često su usmereni na sopstveno zadovoljstvo i manje brinu o zadovoljstvu svojih partnerki.

Studiju su sproveli istraživači s Univerziteta Valparaiso u Indiani i Univerziteta Eötvös Loránd u Budimpešti. Autor studije, profesor Dejvid L. Roland, ističe da je istraživanje potvrdilo prethodna saznanja o negativnom uticaju narcizma na seksualno zadovoljstvo, dodajući novu perspektivu o tome kako ova osobina ličnosti može uticati na muškarčevu seksualnu reakciju tokom partnerskog seksa.

Istraživanje je obuhvatilo 1297 muškaraca od 18 do 85 godina koji su popunjavali online upitnik o medicinskim stanjima, seksualnim disfunkcijama i seksualnim vezama. Takođe su ocenjivali stepen seksualnog narcizma kroz Harlbertov indeks, izražavajući svoje saglasnosti s određenim izjavama poput “Tokom seksa, ja volim da budem dominantan” ili “Zadovoljiti sebe tokom seksa je najvažnije”.

Rezultati pokazuju da muškarci s visokim stepenom narcizma često imaju više seksualnih partnerki, češće se upuštaju u seks i masturbiraju te pokazuju veće interesovanje za seks. Međutim, istovremeno su manje zadovoljni seksom i vezom, a preferiraju masturbaciju nad seksom.

Narcisoidni muškarci često seksualizuju ljude i situacije, te pokazuju veću sklonost prema autoerotici, dobijanju seksualnog zadovoljstva kroz stimulaciju sopstvenog tela. Njihova glavna fokusiranost tokom seksa je na vlastitom zadovoljstvu, posebno u obliku orgazma, umesto na intimnoj interakciji s partnerkom.

Istraživači su takođe primetili povezanost narcizma s brzom ejakulacijom i teškoćama u postizanju orgazma. Dok je razumljivo da su narcisoidne osobe usmerene na vlastito zadovoljstvo, teže je objasniti kako ova karakteristika ličnosti može uticati na poteškoće u postizanju orgazma. Iako fokus na vlastite želje može biti faktor, drugi aspekti mogu doprineti ovim ishodima.

Autori istraživanja naglašavaju da nisu u mogućnosti da utvrde uzročno-posledičnu vezu između narcizma i seksualnog zadovoljstva, ističući da dodatni faktori mogu igrati ulogu u ovim rezultatima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here