Pexels

Na pitanje da li je svakodnevno tuširanje kojim se rasipaju litri vode zaista potrebno u vreme rasta troškova za potrošnju energije, dermatolozi odgovaraju – NE, ali uz uslov da se poštuju neki higijenski propisi. 

Prema studiji koju je nedavno objavio institut Ifop, tri četvrtine ispitanih Francuza (76 posto) odgovorilo je da svakodnevno peru celo telo, otprilike kao i njihovi susedi Nemci (77 posto), a nešto manji čistunci su Englezi (68 posto) i Italijani (53 posto).

Međutim, svakodnevno tuširanje utiče na potrošnju vode i energije, kao i na okolinu.

Prema podacima Informacijskog centra za vodu (CIEAU), prosečnim tuširanjem potroši se oko 57 litara vode.

Da li je onda opravdano tuširati se svakog dana? „Nije obavezno“, kaže dermatološkinja Mari Žurden iz Pariza.

Površina kože prekrivena je emulzijom vode i masnoće koja stvara hidrolipidni film, prvi sloj zaštite od zaraznih agenasa i prljanja. Taj zaštitni film jednako je važan u sprečavanju dehidracije.

„Koža je ekosistem kao i svaki drugi i dobro je očuvati njenu ravnotežu“, napominje Žurden.

Ako je koža „pretrpana agresijom“ poput prljavštine i znoja, treba je očistiti. Ali u principu, „svakodnevno sapunjanje zona u kojima se najviše znojimo i koje su podobne za kolonije bakterija, a to su pazusi, prsti na nogama i intimni delovi, trebalo bi biti dovoljno“, kaže dermatološkinja.

Naprotiv, „preterano pranje isušuje kožu, mogući su ekcemi“, upozorava.

Pokret „neopranih“

Od 19. veka i radova Luja Pastera, poznato je da se pranjem uništava veliki deo bakterija koje su odgovorne za epidemije.

„Ali, danas se suočavam s ljudima koji se preterano peru, nekoliko puta na dan, često u strahu od virusa“, kaže Lorens Neter, dermatološkinja i venerolog iz Pariza.

„Preti im opasnost da promene hidrolipidni sloj koji čuva kožu“, kaže Neter.

Dermatolozi stoga preporučuju ljudima da zone tela koje su najviše izložene znojenju peru koristeći minimalnu količinu hemijskih pena za tuširanje.

„Ako se naviknemo da tuširamo svaka dva ili tri dana, neće biti problema, osim ako nismo osoba koja se mnogo znoji i pri tome je sportista“, kaže Neter. „Takva bi praksa bila idealna da pomiri higijenu, zdravu kožu i manju potrošnju energije“, rekla je.

Kupanje u kadi bilo bi bolje zaboraviti. Za kupku je potrebno između 150 i 200 litara vode. To jeste praksa za opuštanje, ali često je voda pretopla ili traje predugo, a to isušuje kožu i stvara neravnotežu u sastavu epiderma.

Nasuprot „higijenističkom pristupu“ stoji „pokret neopranih“ koji zagovara manje pranja iz ekoloških razloga i radi zaštite kože i poslednjih desetak godina taj pokret jača u Sjedinjenim Državama.

Francuz Aleksandre Munije (31), kaže da se nije poveo za tim pokretom, ali drži se svog načela. „Tuširam se triput u mesec dana, onda kada sam prljav ili sam se oznojio“, navodi.

„A pogotovo danas, svaka je kapljica važna“, dodaje i otkriva da mu još niko nije dobacio „smrdiš!“.

1 COMMENT

  1. Ha ha evo nove preporuke za sparanje energije jos malo ovi doktori ce nam poceti preporucivati da se tusiramo jednom nedeljno ili mesecno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here