Izbori u Avganistanu 7. novembra

0

 

Predsednik Hamid Karzai pošteno će, kao i u prvom krugu, glasati kako mu savest nalaže
 

Vest o održavanju "plej ofa" u avganistaskim predsedničkim izborima došla je posle nedelju dana međunarodnog pritiska na vlasti u ovoj zemlji, s obzirom na to da su posmatrači Ujedinjenih nacija saopštili kako imaju jasne dokaze o izbornim prevarama u prvom izbornom krugu.

 

Rezultati su najpre ukazivali da Karzai ima 55 odsto glasova, a Abdulah 28 odsto, ali je Komisija za izborne žalbe Ujedinjenih nacija naredila da se glasovi sa 210 izbornih mesta ponište. To je značilo da Karzai ima manje od 50 odsto glasova plus jedan, koliko je neophodno za pobedu. Predsednik Karzai je prihvatio te nalaze, zbog čega će i doći do izbora 7. novembra.

 

"Sada nije pravo vreme da diskutujemo o istrazi u vezi sa izborima, sada je vreme da idemo dalje ka stabilnosti i nacionalnom jedinstvu. Pozivam naciju da ovu situaciju pretvori u priliku da ojačamo našu odlučnost, da krenemo korak napred ka demokratiji i izađemo na novi krug izbora", rekao je Karzai.

 

Ovakvu odluku Hamida Karzaija pozdravili su i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, kao i državni sekretar SAD-a Hilari Klinton.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here