Izbori u Ukrajini: Poginuo italijanski novinar, u Donjecku nema glasanja

0

Favorit na izborima: Petro Porošenko, ukrajinski milijarder
 

Oko 35 miliona stanovnika Ukrajine biraće između 21 kandidata. Ankete daju prednost biznismenu i milijarderu Petru Porošenku, ali i predviđaju da najverovatnije neće imati apsolutnu većinu, neophodnu da pobedi u prvom krugu.

 

17:27 – DART VEJDERVlasti u Ukrajini zabranile su Dart Vejderu, lider Ukrajinske Internet partije, da glasa na predsedničkim izborima, jer nije hteo da skine masku.
15:25 – KRAĐA – Ukradeno je oko pet miliona glasačkih listića, koji su bili namenjeni za Lugansk i Donjeck.
12:52 – ITALIJA – Italijansko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je poginuo italijanski novinar Andrea Ronkeli u blizini ukrajinskog grada Slavjanska, u Donjecku, prenosi Itar Tas.
11:32 – LUGANSK – U Lugansku, centru susedne provincije, nema glasanja, ali su izgleda otvorena neka izborna mesta u tom regionu, prema lokalnim zvaničnicima.
11:31 – DONJECK – Regionalne vlašti u Donjecku saopštile su da je samo 426 od 2.430 izbornih mesta otvoreno u tom regionu, a u samom gradu Donjecku nijedno.
11:30 SLAVJANSK –  Italijanski novinar Andrea Ronkeli poginuo je u nedelju u minobacačkoj vatri kod Slavjanska na istoku Ukrajine, saopštilo je italijansko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Frans pres. Prema pisanju ruskih medija, u Ukrajini je takođe poginuo i prevodilac Ronkelija i jedan ruski građanin, dok je jedan francusk i novinar ranjen i nalazi se u bolnici. U Ukrajini se danas održavaju izbori za predsednika, a agencija AP navodi da proruski pobunjenici na istoku pokušavaju da blokiraju glasanje otimanjem glasačkih kutija i patroliranjem po izbornim mestima.

 

Njegova najveća rivalka, bivša premijerka Julija Timošenko, ima prema istraživanjima javnog mnjenja, podršku šest odsto birača. Ako niko ne pobedi u prvom krugu, drugi krug biće održan 15. juna, u kome ankete prognoziraju pobodu Porošenku.

 

U telefonskom razgovoru sinoć lideri Rusije, Nemačke i Francuske – Putin, Merkelova i Oland- saglasili su se da izbori u Ukrajini treba da prođu u mirnoj atmosferi.Oni su ocenili da ovi izbori imaju bitan značaj za stabilizaciju prilika u Ukrajini i da posle toga treba što pre završiti energetske pregovore Kijeva,Moskve i Brisala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here