Izborna obećanja zadužuju državu

0

Ovolika rupa u budžetu: Angela Merkel, Rajner Briderle i Gvido Vestervele

Dilema stranaka Unije i liberala je velika: žele da održe predizborna obećanja o smanjenju poreza, a ne znaju kako da ih finansiraju iz praznih kasa. U nevolji su posegnuli za uvođenjem posebnog fonda (vanrednih sredstava).
 

Da ne bi dalje opterećivali savezni budžet, ovaj "Fond za budućnost" (kako ga naziva kancelarka Angela Merkel) trebalo bi da finansijski "pokrije" rastuću nezaposlenost i zapuši rupe u socijalnim kasama.

 

Trenutno se pominje suma od 60 milijardi evra, od čega je 45 milijardi namenjeno Agenciji za zapošljavanje. Ovaj vanredni budžet funkcionisaće paralelno s redovnim, ali nigde neće biti zvanično prikazan, niti razmatran u parlamentu, jednom rečju, u potpunosti odgovara imenu koje su mu nadenuli njegovi kritičari: "budžet u senci".

Ekonomisti i opozicija su brzo prozreli namere Unije i liberala i rekli da ovaj manevar zapravo predstavlja novo, ogromno zaduživanje države, koje će kad-tad dospeti za naplatu, makar i budućim generacijama. Njima su se priključili i mediji zdušno napadajući planove crno-žute koalicije. Govori se o "novom vidu prevare birača, jer se protiv svake logike sprovode obećanja, bez obzira koliko ona koštaju". Situacija je utoliko apsurdnija jer "jedva da je neko od birača verovao u obećanja nove koalicije, a opet su je izabrali".

 

(opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 23.10.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here