Izet Fazlinović – neprijatelj islama broj 1

0

STIGLE I PRETNJE SMRĆU: Mustafa Nadarević (U seriji – Izet Fazlinović) i scenarista Feđa Isović

 

 

Pre nego što su osnovali producentsku kuću "Deblokada", jedan od danas najpoznatijih umetničkih parova u BiH, rediteljka Jasmila Žbanić i producent Damir Ibrahimović, vodili su malu videoteku u Sarajevu.

 

Priča kaže da je u tu videoteku svakodnevno dolazio jedan dečak iz susedstva i pozajmljivao crtane filmove. Nakon što je pregledao sve crtaće, ostao je još samo jedan – "Praščić Babe". No, nakon kraćeg razmišljanja, dečak je ipak odlučio da ne iznajmi ovu kasetu: "Alaha mi, neće krme u moj video!".

 

Anegdota, koja se često uz salve smeha prepričavala u sarajevskim kulturnim krugovima, ovih dana je dobila i svoju institucionaliziranu verziju kroz otvoreno pismo koje su menadžmentu i uredništvu Federalne televizije uputili predstavnici Udruženja "Majke Srebrenice i Podrinja" zbog epizode humorističke serije "Lud, zbunjen, normalan".

 

U "spornoj" epizodi, glavni junak Izet Fazlinović (Mustafa Nadarević) i njegov drug Đuro (Boro Stjepanović) dosjetili su se da glume seljake kako bi "gratis" dobili bar jednu, od ukupno stotinu grla stoke koje je holandska vlada donirala stočarskoj zadruzi BiH. Ali avaj, kada su Izet i Đuro stigli do zadruge, sva je stoka već bila razgrabljena – ostala je samo jedna svinja…

 

Po principu "bolje išta nego ništa", njih dvojica odluče da uzmu svinju i prodaju je negde, "u Kiseljaku ili na Palama…"

 

A epizoda sa svinjom je, kako u svom pismu navode iz Udruženja građana Majke Srebrenice i Podrinja, "najveći je civilizacijski napad na islamske vrednosti koji se, posle genocida, ikad na ovim prostorima dogodio pripadnicima islama".

 

Čovjek se ponekad prosto prepadne kad vidi šta se sve dešava u zemlji u kojoj živimo. Radi se o jednoj benignoj humorističkoj seriji i jednoj bezazlenoj epizodi, a ja sam tu epizodu radio sa punom svešću o tome gde živim. Upravo zato sam uvek veoma oprezan da svojim scenarijima ne uvrijedim nikoga, bilo koju veru ili nacionalnu grupu", kaže scenarista serije Feđa Isović.

 

"Ja sam po ubeđenju ateista, a ko god prati seriju shvatiće da su ateisti ustvari sve vreme predmet sprdnje, da su oni ti koji su ‘negativci’, lopovi i prevaranti. Znači, ako bi neko trebalo da se uvredi zbog te epizode, to bi bili ateisti… U prigovoru koje su uputili iz Udruženja navodi se da je ‘krmetu klanjana dženaza’, što nije tačno. Krme je bačeno u zemlju i zakopano. 

 

 

Ne znam da li to nekome smeta što je krme uopšte u kadru… Ne daj Bože da imamo hodžu u kadru! Svi se sećamo kakve je reakcije izazvao spot Dina Merlina u kome se pojavio plesač u odori islamskog sveštenika…

 

Kod bosanskih muslimana prvi komšija je uvek bio neki Srbin koji je držao krmad i tu nikada nije bilo nikakvih problema. Ne sviđa mi se ovo što se dešava danas, sa tim nekim procesom da islam u BiH postaje neki drugi islam, a ne onaj koji su praktikovali moji preci i koji ja poznajem", zaključuje Feđa Isović.

 

U svakom slučaju, za sve što vam nije po volji, postoji čudesna sprava koja se zove daljinski upravljač, poručuje tv-gledaocima i jedan od forumaša iz BiH: "Kao što sam ja, kao neko ko nije religiozan i ne posti, u toku ramazana imao na deset kanala prenose iftara i poučne priče Bakira Izetbegovića, pa lepo uzmem daljinski i ožeži, e, tako i ti…".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here