Izetbegović pravio liste za likvidaciju

0

Vesti
Pokrenuo lavinu: Mirsad Kebo
 

Prema saznanjima "Vesti", u obimnoj dokumentaciji koju je Kebo dostavio tužilaštvu nalaze se akti koji dodatno kompromituju Šefika Džaferovića, visokog funkcionera SDA, a tu su i papiri koji duboko zadiru u unutarbošnjačke odnose tokom rata.

– Kebo je dostavio nekoliko dokumenata čiji su autori agenti AID, bošnjačke ratne obaveštajne službe. Među tim papirima nalaze čak i spiskovi za likvidaciju pojedinih bošnjačkih zvaničnika koji su se tokom rata usudili da se suprotstave politici i delovanju Alije Izetbegovića i onih koji su ga podržavali – kaže izvor "Vesti" koji je imao uvid u dokumentaciju.

Mirsad Kebo je juče potvrdio i da je dobio poziv Tužilaštva BiH da se 21. januara javi ovoj pravosudnoj instituciji u svojstvu svedoka radi utvrđivanja eventualne odgovornosti Sakiba Mahmuljina, Šefika Džaferovića i drugih osoba u vezi s ratnim zločinima nad srpskim civilima u Vozući. On je rekao da je dobio zvaničan dopis tužilaštva i da će se odazvati pozivu, te da je u dopisu navedeno da će, ukoliko se ne odazove, biti prinudno doveden ili kažnjen sa 5.000 KM.

– Ukoliko ne budem imao novca, uzeću od Bakira Izetbegovića, on ima sigurno – rekao je Kebo i napomenuo da će dokumentacija koju je dostavio Tužilaštvu BiH otvoriti najveću aferu u postdejtonskoj BiH i ocenio da će optuženi sada "praviti montaže i dizati borce" protiv njega.

Podsetimo, Kebo je obelodanio dokumente koji žestoko kompromituju Šefika Džaferovića i ratnog komandanta trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina. Kako se navodi u ranije predatoj dokumentaciji, njih dvojica su znali za ubistva srpskih civila u Vozući koje su počinili pripadnici odreda El Mudžahedin, ali to nisu prijavili, o čemu su "Vesti" pisale u jučerašnjem broju.

Mahmuljin na čelu mudžahedina

Mahmuljin je, prilikom napada na Vozuću kod Zavidovića, direktno komandovao odredom El Mudžahedin, čiji su pripadnici ubili zarobljene Srbe i nekima od njih odsekli glave, objavio je juče "Glas Srpske" pozivajući se na deo dokumentacije koju je Kebo dostavio tužilaštvu. List je objavio naredbu za napad u operaciji kodnog naziva F-95 iz avgusta 1995. koja dokazuje da su mudžahedini bili sastavni deo takozvane Armije BiH. U njoj je Mahmuljin naveo detalje sadejstva s odredom El Mudžahedin, nad kojim je u toj operaciji preuzeo direktnu komandu.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here