Uprkos uvreženom mišljenju, razgovor sa samim sobom ne mora da znači da niste sasvim svoji. Zapravo, nauka ovakvo ponašanje prepoznaje kao vrlo efikasan vid mentalne vežbe koji ima blagotvorno dejstvo na mentalno zdravlje samog pojedinca.

Stoga, ukoliko ste sebe nekada uhvatili da pričate sami sa sobom, bez panike – verovatno ste imali i te kako puno koristi od toga.

Ispostavilo se da izražavanje nekih unutrašnjih misli naglas može da vam pomogne da bolje sagledate i sadašnjost i budućnost, te je to nešto što bi svako od nas trebalo da praktikuje. Ispoljavanje unutrašnjih misli podstiče pozitivan pogled na sebe, svoj život i na dan koji predstoji. Ukratko, ne postoji ništa važnije od načina na koji razgovaramo sa samim sobom.

Dobar način za usvajanje ove zdrave mentalne navike jeste da zapisujete listu stvari na kojima ste zahvalni, zatim sve svoje pozitivne osobine, kao i afirmacije sa kojima možete da se uskladite i koje vam služe, a zatim da stanete ispred ogledala i izgovorite te stvari naglas. U početku vam ovo može delovati malo čudno, ali vremenom ćete se navići, te će vam ova vežba lakše padati.

Tako je jedna studija na Univerzitetu Letbridž otkrila je da su učenici koji su učeni kako da se uključe u pozitivan i negativan ragovor o samom sebi u stanju da promene svoje poglede, stavove i reakcije, a sigurno je da je razgovor sa samim sobom jedan od znakova da ste zapravo pametniji nego što ste mislili. Na kraju, razgovor sa samim sobom ne može da škodi.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here