EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će se menjati dinamika odnosa Srbije sa Evropom i da se nada da će to biti u pozitivnom svetlu, ali kako je kazao, za to postoje ograničavajući faktori, sankcije Rusiji i Kosovo i Metohija. Smatra i da slede velike promene u svetu, kao i promena političke mape u Evropi.

On je rekao da je u novembru 2022. u Sočiju, u poseti kod predsednika Rusije Vladimira Putina, razumeo šta će se desiti u Ukrajini.

– Očekujem da će tokom leta, od juna krenuti snažniji zamah da Ukrajina, pošto je nemoguće da vojno pobedi, bude primljena u EU, kao i da će se SAD i EU konkretno odrediti prema Kini koju su okvalifikovali kao “strateškog rivala” – rekao je Vučić za TV Pink.

Naveo je i da Amerikanci prave poseban blok unutar Evrope koji će činiti Poljska, Baltičke zemlje i Ukrajina.

– Imaćete zemlje koje su veće od Francuske, a približne Nemačkoj. Ako dodate i Rumuniju, taj kvintet ili sekstet postaje najmoćniji u Evropi, a pod direktnim je uticajem SAD – kazao je on.

Vučić je istakao da Srbija treba da gleda kako u toj prekompoziciji da se pozicionira i sačuva svoju ekonomiju i KiM.

– Imamo do sada najbolji mogući rezultat. Privukli smo 693 miliona evra stranih direktnih investicija, mart je odličan i nadam se da će se tako nastaviti. U junu otvaram fabriku Hans Groe, mnogo toga treba da se otvori, i da će doprineti rastu našeg BDP – rekao je Vučić i najavio da uskoro u Valjevu otvara i fabriku Bicerba.

Ponovio je da je Srbija propustila veliku šansu za razvoj i da za deceniju dostigne srednje razvijene države, obustavljanjem svih poslova sa litijumom i za to optužio strane službe.

– Oni kada govore o balansu, to znači da Srbija ne sme da ode iznad i da mora da se kontroliše sa onim oko nje i sa pritiscima. Zato su nam razorili zemlju, kako god da bude izgubili smo pet godina u razvoju. Imali smo belo zlato, nešto što je retka stvar u Evropi – rekao je Vučić.

Povodom susreta sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i šefom diplomatije Peterom Sijartom kazao je da je sa Mađarskom otvoren novi strateški dijalog i da će u maju biti samit na najvišem nivou. Naveo je da je Mađarska sad peti trgovinski partner Srbije, a bila je 13. i citirao Orbana, da su odnosi dve zemlje na najvišem istorijskom nivou. On kaže da je Srbija imala veliku sigurnost ove zime i da ima 520 miliona kubnih metara gasa, što je velika rezerva, kao i da se gradi i gasni interkonektor sa Bugarskom da bi Srbija mogla da dobija gas i iz drugih pravaca.

– Rusi omogućili još 100 miliona kubnih metara gasa da možemo da držimo u njihovom delu Banatskog Dvora. To su važne stvari – kaže on.

Najavio je da će uskoro biti otvoren auto-put do Kruševca, za tri meseca obilaznica oko Beograda, a verovatno u septembru i put Ruma-Šabac.

– Nastavlja se zatim brza saobraćajnica do Loznice, pa Kuzmin i tako dalje. Radimo i auto-put do Požarevca. Posle toga će ostati još da se uradi “Karađorđe”, od Mladenovca do Aranđelovca – rekao je Vučić.

Mreža agenture

Predsednik Srbije je upitan o formiranju prištinske tajne službe na KiM, rekao da Albanci imaju službe koje nisu ni malo naivne.

– Na jugu je značajno prisustvo, pokušali su i na severu, u opštini Zubin Potok i Leposavić, kupujući ljude za njihove potrebe i to nije za potcenjivanje. Mnoge službe deluju na teritoriji cele Srbije, uključujući i KiM, i tu naše službe moraju da rade kontraobaveštajni posao – rekao je i naglasio da srpske službe nisu ništa slabije od ostalih u regionu.

Vojska sve snažnija

Aleksandar Vučić je rekao da je njegov zadatak da proba da sačuva zemlju od rata, ali i da sačuva sve političke principe. Pozvao je građane da 22. aprila dođu na aerodrom u Batajnici na smotru vojne tehnike, ističući da će to biti najveća prezentacija svega što Vojska ima. Istakao je i da je vojska deset puta snažnija nego što je bila pre 10 godina.

– Biće preko 1.500 komada oruđa, sve ćete moći da vidite, od Nora, Ć 92, CH 95, sve što imamo od letelica, FK3 – rekao je Vučić i dodao da je ponosan što vidi da konkurs za specijalce ide veoma dobro, te ponovio da će osnovna plata za njih biti više od 2.000 evra.

Damaklov mač

Predsednik Srbije smatra da je nijedna strana u ratu u Ukrajini nije ni blizu pobede, a da je poternica Međunarodnog krivičnog suda protiv predsednika Rusije Vladimira Putina, veoma loša. Ta odluka će, kako je naveo, koštati mnogo u životima Rusa i Ukrajinaca, ali i imati velikog odraza na ekonomiju cele Evrope.

– Moraćete da sednete sa Putinom, a kako ćete da razgovarate, a da mu ovo ostavite? Kako mislite da napravite dogovor, a da mu to ostane kao Damaklov mač nad glavom. Zašto ste ga ograničili? – pita Vučić.

Predsednik je istakao da je MKS preuzeo obavezu koju ne zna kako će da sprovede.

“Koliko će sve to života koštati Rusa i Ukrajinaca i svih drugih, kao i zbog loše ekonomije u Evropi i svetu zbog takve odluke. Nemam pojma o samom slučaju, osim što mislim da je to politički loše za sve i to nisam krio od prvog trenutka”, poručio je predsednik Srbije.