EPA/Clemens Bilan

Nemačka vlada zna za nove američke sankcije protiv „Severnog toka 2“, Berlin se pridržava prethodnog stava o ovom projektu, izjavila je zamenica portparola nemačke vlade Martina Fic.

– Primili smo k znanju najnovije događaje (sankcije protiv ‘Fortune’). Naš stav o eksteritorijalnim sankcijama ostaje nepromenjen, to smo već više puta izjavljivali. O završetku ‘Severnog toka 2’ naš stav ostaje isti – ovo je ekonomski projekat. Pitanja o trenutnoj situaciji i daljim planovima treba poslati operaterima projekta – rekla je Ficova na brifingu.

Nemačka vlada ranije je više puta izjavljivala da odbacuje eksteritorijalne sankcije, a sam projekat „Severni tok 2“ smatra komercijalnim, a ne političkim.

Prema rečima portparola nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Andrea Zasea, američka ambasada u Berlinu obavestila je tokom video-konferencije zvanični Berlin o sankcijama, a obaveštenje je dobila i ambasada Nemačke u Vašingtonu.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Sjedinjene Američke Države uvele su u utorak sankcije brodu „Fortuna“ koji učestvuje u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, kao i vlasniku broda, kompaniji „KVT-RUS“, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.

1 KOMENTAR

  1. Brena je Brena al…. Dvaput je dvaput !
    Švabe će slijediti američki idiotizam sve dok ne počne da se kosi sa sopstvenim interesima

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime