Između stvarnosti i mašte (3): “Prljavi Hari” samo na ekranu

B. Đokić - Vesti
0
pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako zaista izgleda rad u tajnim službama Srbije i policiji? Reporteri “Vesti” su razgovarali sa nekoliko bivših i sadašnjih radnika ovih službi, koji su nam pojasnili koliko su tačne, a koliko ima netačnosti.

Iako zanimljive serije, imaju dosta praznina i neistina, kao što je ko predlaže pritvor, ko odobrava hapšenje, te se uloga policajaca i tužilaca često zamenjuje u odnosu na stvarna ovlašćenja, kao što kažu za “Vesti” policajci koji kako navode, ne propuštaju nijednu epizodu ovih serija, pogotovo “Ubice mog oca.”

– Prvi serijal je imao dosta materijalnih grešaka, ali su se popravili i treći serijal “Ubice mog oca” je, mogu da kažem, policijski dosta dobar – kaže za “Vesti” operativac srpske policije sa višedecenijskim stažom.

On i navodi na šta misli te dodaje da ove serije i filmove isključivo tretirati kao razonodu.

– Recimo u “Ubicama mog oca” policajac glavni lik traži da se uhapšenom odredi pritvor od 72 sata. Već godinama policijski pritvor je najviše 48 sati. Te sitne greške su česte, ali one ne menjaju na dinamici radnje. Ne postoji nikakav usamljeni vuk, policajac poput “Prljavog Harija”, koji sam praktično vodi istragu i hapsi. Svako slučaj mora da radi tim od više ljudi, pogotovo ubistva. O svemu se svakodnevno obaveštava starešina šta je urađeno sa tim slučajem, šta će sledeće da se radi, ko da sasluša, da li ima dokaza za hapšenje. Sve se radi u saradnji sa tužilaštvom, koje u stvari vodi istragu i tužilac određuje kada ima dovoljno dokaza da se neko uhapsi. Da samo jedan policajac radi slučaj, niko ne može da garantuje da neće biti korumpiran i dovoljno je da skloni možda jedan dokaz i slučaj više neće postojati – kaže ovaj kriminalistički policajac za “Vesti”.