Izmene Zakona o radu vode porastu nezaposlenosti

0

Promene zakona o radu mogu imati pogubne posledice smatraju u DSS
 

 

Lalović je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao da ti predlozi izmena Zakona imaju dva cilja – umanjenje zarada zaposlenih i širenje straha od gubitka posla medju zaposlenima, odnosno umanjenje prava radnika.

 

Lalović je kazao da je poenta predlagača izmena da "poslodavac može da radi šta hoće", odnosno da će se dosadašnje nelegalne aktivnosti poslodavaca tim zakonom legalizovati.

 

Lalović je dodao da će neravnopravnost izmedju radnika i poslodavaca dovesti do ozbiljnih socijalnih konflikta u zemlji.

 

– Doći će do ozbiljnih konflikata, koji će u priličnoj meri biti nekontrolisani, jer sindikati koji postoje nisu ni dovoljno kvalitetni ni sposobni da organizovano deluju i onda će doći do neočekivanih incidenata – kazao je Lalović.

 

On je dodao da sadašnja Vlada pokušava da ove mere prikaže kao nužne, ali da su one u državama u kojima su dosad sprovedene, poput Grčke i Španije, proizvele samo još veću nezaposlenost i bedu.

 

Kao neke od primera da je zakon loš, Lalović je naveo da će ovim zakonom biti omogućeno da muškarci i žene za isti rad budu plaćani različito, da će poništiti sistem kolektivnih ugovora, kao i da je iz Ugovora o radu izbačen deo u kome radnik predlaže svoje uslove za rad poslodavcu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here