EPA/Maxim Shemetov
Benjamin Netanjahu i Vladimir Putin

Diplomatski odnosi između SSSR-a i Izraela uspostavljeni su 1948. godine, ubrzo nakon proglašenja izraelske nezavisnosti, da bi samo petnaestak godina kasnije, odnosno 1967. godine, zbog izbijanja Šestodnevnog ili kako ga još nazivaju Arapsko-izraelskog rata, bili prekinuti.

U tom periodu Izrael je već bio okrenut SAD i Zapadu, dok je SSSR razvijao dobre odnose sa arapskim zemljama.

Ipak, bez obzira na to što je Izrael po svojim vrednostima bliži zapadnom svetu i što se izraelska politička kultura znatno razlikuje od ruske, Tel Aviv i Moskva vide jedno u drugom saveznika, o čemu svedoče i događaji iz novije istorije.

– Izrael se pokazao kao verni saveznik Rusije u trenutku kada su bile uvedene sankcije u vezi sa Krimom i kada se o tom pitanju raspravljalo u Ujedinjenim nacijama. Kada se glasalo, Izrael je bio suzdržan, nije uveo sankcije Rusiji, niti je podržavao ovakvu politiku, bez obzira na pritiske svojih zapadnih kolega. U Izraelu svi govore o neophodnosti saradnje sa Rusijom, jer je ona jedan od glavnih igrača na Bliskom istoku – rekao je ekspert.

Savremeni rusko-izraelski odnosi

Iako je poslednjih dvadeset godina primetan pozitivan trend u odnosima između Izraela i Rusije, oni su stavljeni na test u septembru 2018. godine, kada je srušen ruski avion Il-20 koji se vraćao u avio-bazu „Hmejmim“. Tada su izraelski lovci F-16 bombardovali sirijske objekte u Latakiji, a prema saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, izraelski piloti su se skrivali iza ruskih aviona koji su se zbog toga našli na udaru sirijskih PVO sistema.

Ipak, ni ovaj događaj nije uspeo da poremeti odnose dveju zemalja, koje su nastavile saradnju na kulturnom, naučnom, obrazovnom i ekonomskom planu i koji se trenutno nalaze na najvišem nivou.

Ako govorimo o ekonomiji, još 1995. godine je formirana zajednička rusko-izraelska međuvladina komisija za trgovinsku i ekonomsku saradnju, a do sada je potpisano oko 20 bilateralnih sporazuma.

Osnovu ruskog izvoza u Izrael čine mineralni, plemeniti metali i dragoceno kamenje, prehrambeni proizvodi, poljoprivredne sirovine, a uvoza iz Izraela – prehrambeni proizvodi, poljoprivredne sirovine, mašine, oprema i sredstva za transport.

U 2018. godini trgovinska razmena je iznosila oko 2,7 milijardi dolara, pri čemu je ruski izvoz bio 1,9 milijardi, a uvoz 765 miliona. Prošle godine je zabeležen blagi pad trgovinske razmene na 2,04 milijarde dolara, sa udelom ruskog izvoza od 1,3 milijarde dolara i uvoza od 718 miliona. Kada je reč o trgovini, vode se aktivni pregovori o stvaranju zone slobodne trgovine između ovih zemalja.

Ne treba zaboraviti ni da se veliki broj Jevreja doselio u Izrael iz Sovjetskog Saveza, odnosno iz Rusije u Izrael, a prema nekim podacima, ta brojka se kreće oko milion, što je još jedan element stabilnosti u odnosima.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here