EPA-EFE
Premijer Španije: Pedro Sančez

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas ambasadora Španije na razgovor izražavajući nezadovoljstvo zbog izjave španskog premijera Pedra Sančeza da “ozbiljno sumnja” u to da Izrael poštuje međunarodno humanitarno pravo.

– Uzimajući u obzir sve snimke koje možemo da vidimo, kao i sve veći broj dece koja umiru, ozbiljno sumnjam da Izrael poštuje međunarodno pravo – rekao je Sančez, a prenosi Rojters.

On je rekao da je neselektivno ubijanje nevinih civila uključujući na hiljade dečaka i devojčica, potpuno neprihvatljivo.

Nakon toga, izraleski premijer Benjamin Netanjahu naredio je ministru spoljnih poslova Eliju Koenu da pozove španskog ambasadora zbog, kako se navodi u saopštenju kabineta, “sramne opaske” na dan kada su teroristi Hamasa ubili Izraelce u Jerusalimu, prenosi Tajms of Izrael.

Prošle nedelje Sančez i njegov belgijski kolega Aleksander de Kro su tokom posete prelazu Rafa iz Egipta u Gazu dali slične komentare, nakon čega je izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen rekao da su takve izjave ”lažne tvrdnje” i da ”podstiču terorizam”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here