EPA-EFE

Ambasador Rusije u Izraelu Anatolij Viktorov pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Izraela u Jerusalimu gde mu je izražen protest u vezi sa posetom delegacije Hamasa Moskvi, saopštila je pres služba izraelskog ministarstva.

Kako se navodi u saopštenju, zamenica generalnog direktora Ministarstva spoljnih poslova za evroazijske poslove Simona Halperin objasnila je ambasadoru da Izrael ozbiljno razmatra „nedostatak nedvosmislene i jasne osude terorističke organizacije Hamas od strane Moskve, kao i ruskih postupaka u međunarodnim organizacijama“.

U izraelskom Ministarstvu naveli su da „primanje lidera Hamasa, koji su direktno odgovorni za krvavi teroristički napad 7. oktobra, uzimanje talaca i ubistvo više od 1.400 Izraelaca, stvara utisak da se terorizam protiv Izraelaca legalizuje“.

Delegacija Hamasa koju je predvodio član pokreta Abu Marzuk, posetila je Moskvu 26. oktobra.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da je 7. oktobra „izvršen apsolutno neprihvatljiv teroristički napad na Izrael“, ali da se izraelski planovi za uništavanje Hamasa ne mogu sprovesti bez uništavanja Gaze i većine civilnog stanovništva.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je Rusija na svojoj koži iskusila šta je to međunarodni terorizam, ali je istakao da se borba protiv terorizma ne može voditi po ozloglašenom principu kolektivne odgovornosti, kada ginu i starci, žene, deca i čitave porodice.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here