Izrael umešan u ubistvo vođe Hamasa?

0

Palestinci nose sliku jednog od vođe Hamasa Mahmuda al Mabuha
 

 

Britanski premijer Gordon Braun naredio je pokretanje istrage i o pasošima, na kojima su imena šest Izraelaca poreklom iz Velike Britanije, ali ne i fotografije.

 

Policija Dubaija veruje da je 11 agenata "sa evropskim pasošima" ubilo palestinskog militanta al Mabhuha u njegovoj hotelskoj sobi 20. januara.

 

Hamas za ubistvo okrivljuje Izrael, što Tel Aviv negira tvrdnjama da ne postoje dokazi koji povezuju obavještajnu službu Mosad sa Mabuhovom likvidacijom.

 

 

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman odbio je da objavi i zvanični demanti za umešanost u ubistvo.

 

"Nema razloga da mislimo da je izraelski Mosad, a ne neka druga obaveštajna agencija ili zemlja umešana u ubistvo," rekao je Liberman.

 

Policija Dubaija utvrdila je da je lažno šest britanskih i tri irska pasoša. Preostala dva osumnjičena koristili su francuski i nemački pasoš. Utvrđeno je da najmanje četiri muškarca iz Izraela imaju ista imena i prezimena kao i osumnjičeni, ali svi negiraju učešće u ubistvu.

 

Predstavnik policije Dubaija pokazuje novinarima listu osumnjičenih za ubistvo vođe Hamasa
 

 

Imenovani Britanci su Melvin Mildiner, Džejms Leonard Klark, Stiven Denijel Hods, Majkl Loren Barni i Džonatan Luis Grejem.

 

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nije "u mogućnosti da potvrdi nacionalnost navedene osobe". Nemački zvaničnici tvrde da je broj pasoša, koji je nosio jedan od atentatora, nepotpun ili pogrešan.

Prema pojedinim izveštajima, al Mabuh je navodno boravio u Dubaiju radi kupovine naoružanja za palestinski islamistički pokret Hamas, koji optužuje Izrael za njegovo ubistvo.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here