Izraelska policija u džamiji Al-Aksa

0

 

Izraelska policija ušla je u kompleks džamije Al-Aksa u Jerusalimu nakon što su demonstranti izlazeći sa molitve kamenicama gađali jevrejske vernike kod Zida plača, saopštila je policija i izjavili su očevici.

 

Policija je ispalila suzavac i šok bombe kako bi rasterala demonstrante.

 

"Pripadnici policije ušli su u kompleks nakon što je veliki broj kamenica bačen na vernike kod Zida plača, koji se nalazi iza džamije", rekao je portparol policije Jerusalima Šmulik Ben Rubi.

 

Palestinski predsednik Mahmud Abas optužio je izraelske snage za "provokaciju" i "prelazak preko crvene linije" u pokušaju da se poremeti što skoriji nastavak mirovnih pregovora.

 

Abas je u saopštenju apelovao da Vašington izvrši uticaj na Izrael i spreči "rat religija" na Bliskom istoku.

 

Izraelski bezbednosni zvaničnici saopštili su da su sukob izazvali pripadnici islamističkog pokreta Hamas. Okršaj se dogodio posle redovne molitve petkom u trećem najsvetijem mestu u islamu, u oblasti koju i Jevreji poštuju kao lokaciju svog biblijskog hrama.

 

Palestinski medicinski radnici kažu da je od suzavca i gumenih metaka povređeno 17 Palestinaca, od kojih jedan teže. Policijski portparol rekao je da je lakše povređeno 18 pripadnika snaga reda.

 

Slični sukobi izbili su u kompleksu džamije tokom proteklog vikenda kada je izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio da će dva svetilišta na Zapadnoj obali – grobnicu Patrijarha u Hebronu i Rahelinu grobnicu u Vitlejemu – staviti na listu kulturnog naselja Izraela.

 

 

 

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here