Tanjug
Teya Dora

Predstavnik Švajcarske Nemo sa pesmom “The Code” pobedio je u finalu “Pesme Evrovizije” u švedskom gradu Malmeu.

Predstavnica Srbije Teja Dora sa pesmom “Ramonda” osvojila je 17. mesto od 25 izvođača na takmičenju održanom sinoć u ispunjenoj Malme areni, koje je direktno prenosila Radio-televizija Srbije.

Drugoplasirani je bio predstavnik Hrvatske Bejbi Lazanja (Baby Lasagna) koji je sa pesmom “Rim tim tagi dim” osvojio 547 poena, na osnovu ukupnog glasanja žirija i gledalaca.

To nije bilo dovoljno da u napetoj završnici prestigne Nema, koji je ukupno osvojio 591 poen.

Treća je Ukrajina sa ukupno 453 poena.

Švajcarac Nemo je spretno izveo “The Code”, dok se vrteo u ružičastoj bundici i suknjici na kružnom podijumu, a njegova pesma se od početka glasanja nacionalnih žirija našla na vrhu, dobivši maksimalnih 12 poena od brojnih zemalja.

Njegovu nadmoć su samo potvrdili glasovi gledalaca. Nemo je u pobedničkom obraćanju poželeo “Pesmi Evrovizije” da nastavi da ide ovim putem i da se zalaže za mir.

Prilikom glasanja nacionalnih žirija, Srbija od velike većine zemalja nije dobila nijedan poen, i zauzela je tada 18. mesto sa 22 poena.

Teja Dori su Jermenija i Kipar dali pet poena, Slovenija četiri, Hrvatska tri, Danska dva, a Albanija, Irska i Portugal po jedan poen.

Srbija je dobila 32 poena od glasova gledalaca, odnosno ukupno 54 poena, što je bilo dovoljno za 17. mesto.

U finalu je oduševljenje posetilaca posebno izazavao hologramski nastup čuvene švedske pop grupe ABBA, koja je podsetila na njihov prvi veliki hit “Waterloo”, sa kojim su osvojili “Evroviziju” pre pet decenija 1974. godine.

Nastup Izraelke Eden Golan sa pesmom “Hurricane” protekao je uz primetne zvižduke u dvorani.

Tokom održavanja takmičenja u Malmeu proteklih dana su održani brojni propalestinski protesti.

Prilikom glasanja izraelskog žirija prolamali su se zvižduci.

Holanđanin Just Klajn nije nastupio u finalu, pošto je prethodno diskvalifikovan jer je nakon drugog polufinala u četvrtak uputio preteći gest u pravcu kameramanke.

3 COMMENTS

  1. Sve to sto si nabrojo al bas sve vazi samo ako mi to dozvolimo (SRBIJA), nasa inteligencija.
    A posto mi Politicke i Ekonomske Intelgencije nemamo ostaje sve ono sto si ti nabrojo jos dugo, dugo tako.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here