IZREKA NEDELjE

0

Dete na studijama

Knjiga – "1) pismo, epistola, poslanica: Na koljenu sitnu knjigu piše, čašom zdravi Rišljanin Ivane, A Mijajlo knjigom iz njedara; kad se sitne knjige rasturiše, od tog mora do zelena Lima. 2) izdanje, rukopisno ili štampano: Kod cara je Marko pisar, bio, u njega su knjige staroslavne, da je gledam, sinci, u knjigama, jel Milica Lazu suđenica… K nama brže hodže i vaizi! Ponesite knjige indžijele, te gledajte što nam knjige kažu. 3) studije, studiranje: dali dijete na knjigu; izučio knjigu; zna knjigu, tj. čitati i pisati. Čudno Siomo knjigu izučio, ne boji se đaka nijednoga. 4) hartija; pak dovati list knjige bijele, iskidaše knjigu na komate, pa pustiše po knjizi jaziju."

 

 

Kavez za kokoške

Kobača – "U Hrvatskoj, od drveta kao krletka, kavez, gđe se drže kokoši ili kakva druga živad. Kobače se od krletke razlikuje po tome što je krletka mala za tice, a kobača velika za kokoši i drugu živad."

 

 

Loša slutnja

Kobiti – "koga, tj. slutiti kome da ga nestane, np. kad bi čovjek imao troje đece, pa dvome da kupi kapu, a trećemu ništa, onda bi se reklo – kobi dijete: svi su konji zopcu pozobali, a moj doro ni taknuo nije: nogam bije a ušima striže, često gleda na Koštac planinu, ili kobi mene ili sebe."

 

 

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here