Izumitelji LED svetiljki dobitnici Nobela za fiziku

0

Proslavio sa kolegama: Šudži Nakamura (drugi sleva)
 

"Naučnici su nagrađeni zbog pronalaska novog energetski efikasnog i ekološkog izvora svetlosti", navodi se u saopštenju.

 

Akademija je ocenila da je pronazak star "samo 20 godina, a već je doprineo da stvori belu svetlost na potpuno nov način, koristeći diode jake plave boje".

 

"Kada su japanski naučnici 90-ih godina izumeli LED lampe, uneli su korenite promene u tehnologiji osvetljenja. Oni su uspeli tamo gde niko nije", navodi se u saopštenju i dodaje da je to "revolucionarno otkriće".

 

LED svetiljka predstavljaju veštački izvor svetlosti koju čine LED diode upakovane u jednu sijalicu. Te sijalice su proizvedene tako da izdrže udarce i vibracije u industrijskim uslovima – ako lampa u kojoj je takva sijalica padne, ne prestaje da radi. Takve sijalice traju duže od običnih i mnogo su svetlije.

 

Švedska akademija ocenjuje da je zahvaljujući izumu trojice Japanca, 21. vek postao "vek LED svetiljki u odnosu na prethodni vek običnih sijalica".

 

Akasaki (85) vodio je istraživanja s Amanoom rođenim 1960. godine, na japanskom univerzitetu u Nagoji, dok je Nakamura, rođen 1954. godine u Japanu, sada naučnik kalifornijskog univerziteta u Santa Barbari, radio na istom izumu u jednoj maloj japanskoj fabrici. Naučnici će podeliti nagradu od osam miliona kruna (oko 883.000
evra).

 

Priznanje je ustanovio švedski naučnik, industrijalac i filantrop Alfred Nobel (1833-1896) kako bi svake godine, iz njegovog ogromnog bogatstva, bile nagrađene ličnosti koje su dale značajan doprinos čovečanstvu. Nobelove nagrade se obično dodeljuju 10. decembra na dan Nobelove smrti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here