Klemens Tenis (63), nemački poslovni čovek, koji je i predsednik direktorskog saveta bundesligaša iz Gelzenkirhena, imao na privrednom skupu u Paderbornu nepromišljenu izjavu o navikama afričkog naroda zbog koje se javno izvinio preko klupskih kanala komunikacije.  

Kao čovek fudbala Tenis je izlaganje pred 1.600 zvanica na skupu pod nazivom “Preduzetništvo s odgovornošću – budućnost u proizvodnji hrane” počeo čestitkom lokalnom Paderbornu, koji se posle pet godina vratio u najbolje društvo nemačkog fudbala. Vlasnik najveće klanice u Nemačkoj, koji, uprkos ambicioznim najavama, i dalje nije razvio poslovanje u Srbiji, i jednog od vodećih holdinga u prehrambenoj industriji u Evropi odmah je pokupio simpatije domaćina.

Kako je njegova reč odmicala, Tenis se dohvatio i pitanja visokih poreza, ukazujući da je bolje uložiti taj novac u “izgradnju najmanje dvadesetak elektrana godišnje”.

– Ako uložimo u energiju u Africi, tada će Afrikanci prestati da seku drveće i da prave decu čim padne prvi mrak.

Dan posle Tenis je shvatio da je omalovažio narod Crnog kontinenta i da njegov govor može da se primi s rasističkom konotacijom. Došlo mu je da se izvinjava.

– Želim da korigujem svoju izjavu. Kao preduzetnik podržavam otvoreno i raznoliko društvo. Žalim zbog onoga što sam rekao o Afrikancima i njihovoj deci. Ta je izjava bila neprihvatljiva – napisao je Tenis.

Vajkao se i u kominikeu preko kluba.

– Dragi navijači Šalkea, kao predsednik saveta direktora ja se 1000% držim vrednosti kluba, a to znači i da sam protiv rasizma i diskriminacije. Želim da se izvinim i vama za svoje reči. To je bilo vrlo nepromišljeno. Veoma žalim zbog toga.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here