Mod.gov.rs
VRHUNAC: Helikopteri stigli u brišućem letu

Prošli su američki specijalci do sada dve “pustinjske” oluje u Iraku i više “nevremena” po Siriji i Avganistanu, ali nisu mogli ni da zamisle šta je to “košavska oluja”, a upravo to ih je strefilo na istoku Srbije!

Doduše, nezapamćeno nevreme, orkanski udari košave i jaka kiša bili su neplanirani deo scenografije jedne od najatraktivnijih vojnih vežbi održanih u Srbiji u poslednje vreme koja je na jednom mestu, rame uz rame, okupila najelitnije specijalne jedinice Vojske Srbije i SAD.

Reporteri “Vesti” imali su jedinstvenu priliku da budu u među malobrojnim novinarima iz Srbije koji su dobili mogućnost da prisustvuju završnom segmentu združene obuke jedinica za specijalne operacije Vojske Srbije i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Obuka započeta 8. novembra završena je na vojnom poligonu Peskovi kod Velikog Gradišta u prisustvu Nebojše Stefanovića, ministra odbrane Srbije i Entoni Godfrija, ambasadora SAD u Srbiji.

Treslo se nebo i zemlja i od oluje, ali i od ubojitih dejstava pripadnika 72. brigade za specijalne operacije i antiterorističke jedinice iz sastava Kobri i elitnih jedinica iz 10. grupe specijalnih snaga Evropske komande Oružanih snaga SAD koju su mahom činili “rendžeri”.

Oslobađanje talaca u toku

Nema odustajanja

– Za razliku od generalne probe kada su uslovi bukvalno bili idealni, danas se “sastavilo nebo i zemlja”. Ovakvo nevreme ne pamtimo u našem kraju. Košava jeste za ovaj deo istočne Srbije “domaća životinja”, ali ovakvu nismo još doživeli – pričaju neki od vojnika koji su bili logistička podrška za pripremu zajedničke vežbe.

Otkrivaju i da je bilo razgovora da se jedan segment vežbe – onaj sa helikopterskim desantnom otkaže zbog nemogućih uslova, ali ni kod naših, ni kod američkih specijalaca to nije bila opcija!

– Uslovi su nam bili takvi kakvi jesu. Ovo je košavsko područje i vetar nas je pratio svih 20 dana obuke. Ali, sve vreme smo bili fokusirani na postavljene zadatke, pa skoro da nismo ni primećivali ovaj “vetrić” – osmehuje se jedan od srpskih specijalaca, kapetan 72. brigade za specijalne operacije.

Na naše pitanje kako su se Amerikanci snašli u “košavskoj oluji”, džentlmenski odgovara da su i oni pokazali da nisu bez razloga među najboljim specijalnim jedinicama u svetu.

ZADOVOLJAN: Američki kapetan

Sada na istoj strani

Grupa američkih komandosa prvi put je bila u Srbiji, a bez problema su prihvatili da deo njihovog tima bude u ulozi “terorista”. Jedan od onih kojima se “zalomila” baš takva uloga, umesto američke uniforme nosio je civilnu odeću, ali nije krio zadovoljstvo saradnjom sa srpskim specijalcima.

– Privilegija je biti u Srbiji i vežbati sa kolegama iz Vojske Srbije. Vežbajući ovde učimo kako da radimo zajedno. Ovo je bila odlična prilika za razmenu iskustava i mislim da smo svi imali priliku da učimo jedni od drugih – poručio je ovaj američki kapetan.

I dok su se 1999. godine borili jedni protiv drugih, srpski i američki specijalci su ovog puta bili na istoj strani i uvežbavali scenarije koji su se već dešavali u realnosti, a posebno na Bliskom istoku.

Prema scenariju ove vežbe specijalne jedinice su dobile zadatak da obezbede izgradnju fabrike vode i njene radnike koji su više puta bili meta lokalnih bandi i terorističkih grupa koje na svaki način pokušavaju da uspostave kontrolu nad tom teritorijom.

Zajednički stroj posle vežbe

Filmske akcije

Da bi sprečili dalje napade, angažovana je borbena – mešovita grupa specijalnih snaga Srbije i SAD koje su dobile zadatak da u sadejstvu sa RV i PVO uspostave kontrolu nad tim delom teritorije i unište terorističku grupu.

Kako u svakoj priči ima “ali”, tako je i jedna patrola specijalaca koja je počeli da obezbeđuje fabriku upala u zasedu. Otpočinje borbu, a prevagu odnose snage za brza dejstva koje sa dva helikoptera Mi-17 u brišućem letu stižu na lice mesta.

Ljuljala je košava ove moćne transportere, ali srpski piloti su pokazali da su među najboljima na svetu, pa je desant izvršen baš onako kako je i planiran, a neprijatelj je posle efektnih, brzih i sihronizovanih akcija specijalnih timova počeo da se povlači u obližnje selo.

Usledila je jedna od onih, filmskih akcija, u kojima komandosi brzinom munje počinju da oslobađaju kuću po kuću uz korišćenje dimnih bombi, alatki za razbijanje vrata, šok bombi…

Tokom ove simulacije takođe su korišćeni i hamviji, američka borbena vozila koje je Vojska Srbija prethodnih godina dobila kao donaciju od kolega iz SAD, ali i najmodernije pešadijsko naoružanje koje se trenutno može naći na svetskom tržištu.

U Ministarstvu odbrane Srbije navode da se realizacijom ove i sličnih vežbovnih aktivnosti sa oružanim snagama najrazvijenih zemalja sveta unapređuju sposobnosti specijalnih jedinica Vojske Srbije za izvođenje kompleksnih protivterorističkih operacija u svim uslovima i u sadejstvu sa jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Važan deo vežbe: Izvlačenje povređenih

Učenje uz saradnju

Na kraju vežbe i srpski i američki specijalci su bili saglasni da ovakva uigravanja doprinose boljem razumevanju i unapređenju sposobnosti.

– Saradnja sa stranim armijama predstavlja posebnu draž, jer postoje posebne taktičke i operativne procedure koje mogu da se nauče. Učenjem i saradnjom sa drugim armijama povećavamo našu interoperabilnost za neke buduće zadatke – istakao je jedan od oficira iz 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije i kao naročito interesantno izdvojio mogućnost razmene znanja u domenu procedura operativnog planiranja protivterorističke operacije, medicinskog zbrinjavanja povređenih vojnika i razvoja operativnih procedura tokom borbi u ruralnim uslovima.

Tokom zajedničke obuke, specijalne jedinice dve zemlje su takođe proigravale i taktiku, tehniku i procedure koje se primenjuju u protivterorističkoj operaciji u urbanoj sredini, od prikupljanja obaveštajnih podataka, ubacivanja borbenih grupa primenom vertikalnog manevra, blokade i uništenja terorista, evakuacije povređenih vazdušnim putem do izvlačenja iz zone operacije.

POHVALIO RENDŽERE: Kapetan 72. brigade za specijalne operacije

Ponosni na oružje

Na postrojavanju posle vežbe, dok su stajali rame uz rame, lako se dalo videti da srpske specijalne jedinice ni po čemu ne zaostaju za američkim kolegama. Amerikanci su ponosno isticali svoje automatske puške M-4 kalibra 5,56 x 45 NATO, a naši, u istom kalibru Hekler i Koh 416 i belgijske automate Skar -L.

Ministar Stefanović i general Mojsilović

Izvanredne sposobnosti

Nebojša Stefanović, ministar odbrane Srbije, na kraju vežbe nije krio zadovoljstvo onim što je video podsećajući da ovo nije prva zajednička vežba srpske i američke vojske.

– Imali smo u prethodnih godinu dana više zajedničkih vežbi i to je dobar pokazatelj naše interoperabilnosti, spremnosti da učimo jedni od drugih i da sarađujemo kao partneri. Ovo je dobar put da i naši momci uče i vide kako to rade i drugi specijalci iz najvećih i najmoćnijih država sveta. Naravno, hoću da se zahvalim još jednom generalu Mojsiloviću i našim specijalcima zato što su, zaista, po izuzetno teškom vremenu, izuzetno teškim uslovima, zajedno sa momcima iz SAD, pokazali izvanredne sposobnosti – naglasio je ministar Stefanović.

ČESTITAO VOJNICIMA: Entoni Godfri

Prijatelji i partneri

Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji, je zahvalio specijalnim jedinicama Vojske Srbije kao domaćinima ove vežbe, ističući da je to primer koliko možemo da uradimo kao prijatelji i partneri.

– Vrlo sam zahvalan da smo mi tu, da su naši vojnici bili zajedno i da je ovo vrlo važno zajedničko dejstvo bilo uspešno. Puno smo naučili danas, pre svega kako da radimo zajedno. Ja sam siguran da je vasa interoperabilnost sada veća nego pre – istakao je ambasador Godfri.

Amerikanci sa NATO puškama