Jahjaga: Ili dogovor, ili izbore

0

Promenila stav: Atifete Jahjaga
 

Dok je na prethodno održanim sastancima od lidera tražila da dogovorom nađu rešenje za deblokadu insticionalne i političke krize, u petak im je rekla da imaju dva izbora – ili dogovor o izlasku iz sadašnje situacije uz poštovanje Ustava i odluke Ustavnog suda ili zakazivanje novih vanrednih parlamentarnih izbora.

 

Tu njenu najavu saopštio je lider Pokreta Samoopredelenje Aljbin Kurti, koji je posle susreta s Jahjagom rekao da je kosovska predsednica ponudila dve opcije – dogovor ili izbore. One je tražila od partijskih lidera da imaju u vidu ozbiljnost situacije i da ponude rešenje za izgradnju isntitucija kako bi se na taj način izbeglo održavanje novih vanrednih parlamentarnih izbora.

 

Iako u saopštenju iz kabineta kosovske predsednice nije pomenuta mogućnost održavanja novih vanrednih izbora, u njemu se ističe da kašnjenje u izgradnji institucija ugrožava angažovanje i saradnju Kosova u međunarodnim procesima, naročito u oblasti bezbednosti i šteti partnerstvu sa međunarodnom zajednicom.

 

"Kosovo ne može ostati izolovano zbog nemogućnosti iznalaženja rešenja za svoje institucije", naglasila je Jahjaga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here