Jaka Rusija je trn u oku

0

Preokret: Proruske snage srušile ofanzivu Kijeva
 

Po njegovoj oceni, u poslednje vreme u svetu se povećao broj pretnji usmerenih prema Rusiji i to je direktno pokrenulo da se unesu izmene u aktuelnu vojnu doktrinu Moskve, usvojene pre četiri godine.

– Ne sumnjam da će pitanje približavanja vojne infrastrukture zemalja-članica NATO granicama naše zemlje, između ostalog širenjem tog bloka, zadržati svoje mesto kao jedna od spoljnih vojnih opasnosti za Rusiju, rekao je Popov. Osim toga, još je izraženija težnja SAD i država-članica NATO-a da jačaju svoj strateški ofanzivni potenicijal.

 

Ukrajinac pali vatru

U Moskvi osuđuju provokativne izjave ukrajinskog ministra odbrane Valerija Geleteja koji je izjavio da je sa Rusijom na pomolu "veliki rat" u kom bi moglo da nastrada na desetine hiljada ljudi. Navodeći da je Geletej na svom Fejsbuk nalogu napisao da je "operacija oslobađanja istoka Ukrajine od terorista završena" i da je na pomolu "veliki patriotski rat", rusko Ministarstvo inostranih poslova je istaklo da takvim izjavama ukrajinski ministar "uvlači ukrajinski narod u nastavak građanskog sukoba".

Popov je rekao da se radi, između ostalog, o razvoju globalnog sistema protivraketne odbrane, usvajanju novih strateških koncepcija upotrebe vojske, izradi novih sredstava oružane borbe, uključujući i hiperzvučno oružje.

– To je povezano sa pojavom novih vojnih opasnosti i pretnji Rusiji, koje su se iskazale u događajima "arapskog proleća", oružanom konfliktu u Siriji, kao i u situaciji u Ukrajini i oko nje, kazao je Popov.

On kaže da je protiv Rusije pokrenut informativno-propagandni rat bez presedana i da se formira "lik neprijatelja" od Rusije, dok se njen politički kurs posmatra kao nova pretnja NATO-u.

– Sve činjenice svedoče o težnjama rukovodstava SAD i NATO da nastave liniju zaoštravanja odnosa sa Rusijom, rekao je Popov, dodajući da je u Rusiji svima jasna namera tih aktivnosti.
 

Umesto mira – NATO

Inicijativa za odustajanje Ukrajine od neutralnog statusa i ulaska u NATO, podriva mirovne napore za regulisanje ukrajinske krize, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Po njemu, "ova inicijativa se pojavila upravo onda, kada su se posle susreta u Minsku počeli nazirati dogovori, kako bi se u okviru procesa Kontakt grupe pronašla rešenja za sadašnju unutrašnju ukrajinsku krizu, a koja su prihvatljiva za sve strane". Ruski ministar žali zbog toga što ovakve korake aktivno podgrevaju Vašington i nekoliko evropskih zemalja.

 

Barozov ispad

Reči predsednika Rusije Vladimira Putina o navodnoj spremnosti Rusije da "osvoji" Kijev, koje je naveo odlazeći predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, istrgnute su iz konteksta i imale su drugačiji smisao, kaže pomoćnik predsednika Jurij Ušakov. "Ovo je nekorektno i izlazi iz okvira diplomatske prakse. To je nedostojno ozbiljne političke ličnosti", rekao je Ušakov, komentarišući reči Baroza.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here