NATO već vidi Kijev kao gubitnika

0

Kraj pokolja nad civilima: Ukrajinska vojska se povlači
 

Međutim, ponovni krizni sastanak generala NATO prošlog vikenda pokazao je sasvim drugačiju sliku.

– Vojnički gledano, Kijev je već izgubio bitku, izjavio je jedan od ključnih generala NATO-a i dodao da "Porošenku ostaju samo pregovori, ako hoće da svoje ljude žive izvuče iz ruske zamke".

Opis situacije na sastanku iza zatvorenih vrata bio je mnogo dramatičniji nego nekoliko slika koje je NATO objavio prošle nedelje, koje su pokazivale 20 ruskih bataljona sa po najmanje 500 ljudi i teškom opremom na granici dve države. Posebno je opasan novi front na jugu u blizini Maripolja, a navodi se i da Ukrajina više nema kontrolu nad svojom istočnom granicom. Ništa bolja situacija nije na zapadu zemlje, gde su jedinice Ukrajine faktički opkoljene.

Posle velikih uspeha početkom avgusta i gotovo zauzimanja velikih gradova Donjecka i Luganska, Kijev se nadao brzoj pobedi, ali ih je kontraofanziva pobunjenika odbacila daleko nazad. Na jugu su proruski pobunjenici zauzeli još neka naseljena mesta, opkolivši mnoge ukrajinske jedinice.

Od tada se beleži poraz za porazom. Više ukrajinskih jedinica je opkoljeno. Reč je o više od 100 poginulih i stotine zarobljenih u blizini gradića Ilovalsk, dok nemačka ninska agencija DPA saznaje da Porošenko, zbog neuspeha, planira smenu čitavog vojnog vrha.

Po oceni zapadnih stratega, ruska invazija i slanje novih vojnika preko granice na taj način više uopšte nije potrebno. Oni takođe smatraju da Kijev nema načina da preokrene situaciju u svoju korist. Izvor iz NATO štaba rekao je za "Špigel":

– Porošenku se diktira kako može da pomera svoje vojnike. U ratu mi to nazivamo pobedom (druge strane).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here