MN Press

Poznati srpski teniser Janko Tipsarević završio je u 35. godini igračku karijeru na Dejvis kupu u Madridu i teren odmah zamenio trenerskom klupom. Treniraće dojučerašnjeg drugara iz reprezentacije Filipa Krajinovića, trenutno 48. na listi profesionalnih tenisera (ATP).

Trenerske uloge se prihvatio jer, kako kaže, prepoznaje sličnosti između njih dvojice.

“Prošlo je 16 sjajnih godina. Pošto sam duboko istraživao i razmišljao šta mi je važno u ovoj fazi života i šta me čini srećnim, rešio sam da završim profesionalnu karijeru”, napisao je na svom Instagram nalogu.

Tipsarević kaže da će njegov najveći fokus biti porodica, teniska akademija i nekoliko međunarodnih trenerskih kurseva.

Posle madridskog oproštaja od tenisa, Tipsarević je sa suprugom, ali i Krajinovićem, Viktorom Troickim i Dušanom Lajovićem i njihovim lepšim polovinama, na Maldivima je “punio baterije” za trenerski posao.

Rođen je 22. juna 1984. godine u Beogradu, kao prvi sin Pavla i Vesne. Ima mlađeg brata Veljka. Tenis je počeo da trenira sa šest godina, a već sa devet postao član novobeogradskog kluba AS u Sportskom centru 11 april. U tom centru je 2013. otvorio sopstvenu tenisku akademiju na čijim terenima je organizovao više humanitarnih turnira sa poznatim ličnostima. Između ostalog, sakupio je novac i za poplavljena područja i bolesnu decu na Onkološkoj klinici u Beogradu.

Profesinalnu karijeru započeo je kao junior pobedom na Otvorenom prvenstvu Australije 2001. godine. Za dve godine već je bio na ATP listi, da bi 2005. dospeo među prvih 100. Najbolji plasman na listi profesionalnih tenisera bilo je osmo mesto.

Uz najdraži pehar Dejvis Kupa sa reprezentacijom Srbije 2010, osvojio je još četiri ATP titule. U mečevima sa teniserima na listi prvih deset u svetu je ostvario 13 pobeda, a zabeležio i dva trijumfa u okršajima sa dobrim prijateljem, najpoznatijim srpskim teniserom Novakom Đokovićem.

Nole je tokom leta trenirao na Jankovoj akademiji, a na šaljivo pitanje ima li kvaliteta da vežba na tim terenima, odgovorio u svom stilu:

– Dozvolio mi je da, za sada besplatno koristim termine, a zauzvrat se slikam, delim autograme i reklamiram ga. Janko je moj idol, samo da mi dozvoli da besplatno treniram ove nedelje – uzvratio je nasmejani Đoković.

Poznavaoci Tipsarevićeve igre smatraju da je mogao da ostvari mnogo više u “belom sportu”. Janko odgovara da su ga omele česte povrede.

– Uvek sam razmišljao treba li da igram, ili da idem na operacije. Da li da se oporavljam ili da se takmičim? A onda ponovo operacija. I, očito su usponi i padovi, ma koliko pokušavao da ustanem, uticali na moje raspoloženje – pričao je Tipsarević.

Nedavno je priznao da je imao problematičan period prelaska iz juniorskih u seniorske vode, jer nije uspeo da se odmah prilagodi, pogotovo u pristupu igri.

– Bio sam kukavica! Nisam 100 odsto bio posvećen onome što radim. Glumio sam šmekera, kao da mi nije stalo – ispričao je on.

Ljubav sa nekadašnjom novinarkom TV Delta i B 92, danas modnom kreatorkom Biljanom Tipsarević, rođenom Šešević, krunisao je brakom 2010. godine. Žive u jednoj od najluksuznijih beogradskih zgrada s pogledom na Dunav, u kojoj stan ima i bivša srpska teniserka Ana Ivanović. Imaju šestogodišnju ćerku Emili, a Biljana je nedavno obelodanila da čekaju drugu bebu.