pixabay.com

Čišćenje kupatila nije omiljena aktivnost. Najmanje popularno je čišćenje wc šolje, kojem neki pristupaju direktno s gađenjem.

Kod čišćenja wc šolje možete pomoći sebi jednostavnim trikom. Sve što vam treba je brašno.

Osveživači i dezinfekcija

Mnogi veruju da će se mirisnim gelovima rešiti obaveze redovnog čišćenja wc šolje. Istina je da se vodokotlić aktivira svaki put kada pustite vodu, mirisaće i delimično dezinfikovati wc. Međutim, nakupljene nečistoće ostaju i ne postoji drugi način uklanjanja osim temeljnim čišćenjem skupim hemikalijama. U kuhinji imate sastojak koji vam može pomoći u čišćenju wc šolje.

Čišćenje WC-a brašnom

Ako pokušate očistiti wc sa brašnom, videćete da imate pri ruci jeftin alat kojim se možete rešiti kamenca, grube prljavštine, plesni i klica. Za čišćenje wc šolje možete koristiti bilo koje brašno, na primer ono koje vam je dugo stajalo u otvorenoj teglici na polici i koje je postupno upilo vlagu. Za nekoliko novčića možete očistiti wc, bez zagađivanja okoline.

Kako očistiti kupatilo brašnom

Brašno se sipa u wc šolju na isti način kao kad pošećerite keks. Nanesite ga na sve unutrašnje prostore. Zatim pripremite efikasnu tečnost i sipajte je u vodokotlić.

U jednu litru vode dodajte 3 kašičice limunske kiseline i dobro promešajte. WC posut brašnom poprskajte pripremljenom tečnošću. Ostavite da deluje nekoliko sati, najbolje preko noći. Sledeći dan samo pustite vodu u wc-u. Brašno je abrazivno i zajedno sa limunskom kiselinom će se pobrinuti za uklanjanje grube prljavštine.

Prevencija kamenca

Ako imate problema sa tvrdom vodom u svom domu, verovatno imate posla sa kamencem u wc šolji. Možete ga se rešiti tako što ćete svaki dan posipati brašnom zidove wc šolje.

Ako ujutro wc šolju pospete brašnom i četkom utrljate po zidovima WC šolje, kamenac se neće taložiti.

Brašnom se takođe može očistiti:

umivaonik
masne mrlje na odeći
tuš kabina

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here