Japanci nude lek protiv ebole

0

Japan je juče saopštio da je spreman da ponudi sopstveni lek protiv gripa u suzbijanju epidemije opasnog virusa ebole. Glavni vladin sekretar Jošihide Suga rekao je novinarima da Japan može da ponudi Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) tabletu favipiravir, koju je za potrebe lečenja gripa razvila kompanija iz sastava domaćeg holdinga Fudžifilm.
U slučaju vanredne situacije, Japan može da odgovori na individualne zahteve čak i pre bilo kakve odluke SZO, rekao je japanski zvaničnik. SZO je nedavno saopštila da je etički prihvatljivo davati netestirane lekove obolelima od ebole, imajući u vidu razmere epidemije.
Novi lek razvila je kompanija Tojama kemikal radi lečenja virusa gripa, a u martu ga je odobrilo japansko ministarstvo zdravlja.
Fudžifilm pregovara s američkom administracijom o kliničkim testovima ovog leka u lečenju ebole, rekao je portparol kompanije Takao Aoki. On je dodao da kompanija poseduje zalihe leka za više od 20.000 pacijenata. Aoki je rekao da su ebola i grip virusi istog tipa i da se, teoretski, može očekivati sličan efekat leka i na ebolu.
 

Britanac zaražen
Britanski građanin koji je u Sijera Leoneu zaražen ebolom stigao je u London i biće smešten u odeljenje za izolaciju bolnice Rojal fri. Zaraženi čovek je medicinski radnik koji je volontirao u Africi. Navodi se da "trenutno nije ozbiljno bolestan", a vraćen je u otadžbinu po savetu lekara. Naglašava se i kako je opasnost od epidemije ebole u Britaniji "veoma mala".

 

 

Umro lekar, serum nije pomogao
U Liberiji je umro domaći lekar Abraham Borbor, koji je lečen eksperimentalnim serumom pošto se zarazio virusom ebole. Još dva pacijenta uzimaju eksperimentalni serum pod nazivom ZMap i postoji nada da će biti izlečeni, kažu tamošnji zvaničnici. Liberija je 13. avgusta dobila od SAD serum za tri pacijenta zaražena virusom ebole. Broj žrtava ove epidemije u zapadnoj Africi povećan je na 1.427, dok je 2.615 ljudi zaraženo.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here