Raspad EU počinje u Francuskoj

0
 

Premijer Manuel Vals

Premijer Francuske Manuel Vals, koji je juče podneo ostavku predsedniku Fransoa Olandu, odmah je dobio drugi mandat za formiranje nove vlade čiji će sastav biti saopšten danas, saopštila je Jelisejska palata.
"Šef države ga je zamolio da formira novi tim u skladu sa smernicama koje je on (Vals) ranije postavio za našu zemlju", navedeno je u kratkom saopštenju.
Ostavka je usledila posle nepunih pet meseci na vlasti, navodno zbog neslaganja premijera i ministra ekonomije Arnoa Montebura u sprovođenju ekonomskih mera. Montebur je tražio promenu ekonomske politike: "Prioritet treba da bude izlazak iz krize, a ne dogmatsko smanjenje državnog deficita, koji nas dovodi do štednje i nezaposlenosti", rekao je Montebur i pritom žestoko kritikovao "opsednutost Nemačke budžetskom disciplinom". U tome ga je podržao ministar obrazovanja Benoa Amon.
Premijer Vals je žestoko osudio Monteburovu izjavu i rekao da su on i Amon "prešli sve granice".
 

Desnica dolazi
Francuska se bori s budžetskim deficitom koji mora da spusti ispod tri odsto bruto-domaćeg proizvoda što je propis EU. Ovo je inače prva kriza vlade formirane pre manje od pet meseci, kad je kabinet Žan-Marka Eroa otišao zbog poraza socijalista na lokalnim izborima na kojima ih je zbrisala opoziciona desnica predvođena strankom Nacionalni front, čija liderka Marin Le Pen vodi antievropsku politiku i zahteva da EU bude iz korena promenjena.

Gubitnik
Ove godine Francuska beleži nulti ekonomski rast, a rejting predsednika Olanda među građanima je manji od 20 odsto. Vladajuće socijaliste je uhvatila panika jer je Marin le Pen u ovom času, po anketama, popularnija od aktuelnog šefa države, što nije teško budući da njega već ocenjuju kao najgoreg predsednika u istoriji zemlje.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here