commons.wikimedia
Kurilska ostrva i istorijske granice Rusije i Japana

Poslanik Gornjeg doma japanskog parlamenta Muneo Sudzuki smatra da je rešavanje problema „severnih teritorija“, kako u Japanu zovu ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj – Kurilska ostrva, moguće samo dok je na čelu Rusije predsednik Vladimir Putin, prenosi agencija Kjodo.

– Problem severnih teritorija može se rešiti samo za vreme Putinovog mandata. Ako se to propusti, u budućnosti neće biti rešenja – rekao je poslanik.

Podsetimo, tokom sastanka sa stranim medijima u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu Putin je rekao da izmene koje su unete u Ustav Rusije ne znače da bi dijalog sa Japanom o mirovnom sporazumu trebalo da se prekine.

Agencija Kjodo ističe da je generalno u krugovima bliskim kabinetu premijera i u Ministarstvu spoljnih poslova Japana reakcija na govor ruskog predsednika bila uzdržanija. Neimenovani izvor iz kabineta premijera rekao je agenciji da niko u vladi ne misli da će pregovori odmah napredovati.

Takođe, izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Japana „sumnja da će Rusija zaista pristupiti pregovorima“. Prema mišljenju neimenovanog izvora agencije Kjodo u MIP-u, neće biti promene u stavu Rusije, a pregovori će se nastaviti na osnovu prethodnih sporazuma.

Spor oko Kurila
Odnosi Rusije i Japana godinama su u senci nepostojanja mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan.

Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here