EPA
Morison u Parlamentu

Parlament Australije je izglasao odluku kojom se osuđuju postupci bivšeg premijera Skota Morisona, kada je za vreme pandemije u tajnosti imenovao sebe na čelo pet ministarstava, sa istim ovlašćenjima koje imaju i resorni ministri.

On je ovaj potez krio ne samo od javnosti, već i od mnogih članova sopstvenog kabineta.

Takozvana cenzura, ili osuda Morisonovog postupka, doneta je glasovima poslanika vladajuće stranke, kao i Zelenih i nezavisnih krosbenčera, pa čak i jedne poslanice Liberalne partije.

Reč je o Bridžit Arčer, koja je glasala za osudu partijskog kolege, dok se bivša ministarka unutrašnjih poslova Karen Endrjuz, koja je prethodno pozvala Morisona da napusti parlament zbog skandala, uzdržala od glasanja.

Na kraju je bilo 86 prema 50 za osudu.

Predlogu laburista usprotivili su se ostali poslanici liberalno-nacionalne koalicije, koji su rekli da je Morison već bio ukoren zbog preuzimanja ovlašćenja, te da je osuda u stvari samo politički trik.

U zahtevu za osudu navodi se da je Morison imenovao sebe da upravlja sa pet resora, a da pritom nije obavestio vladu, relevantna ministarstva, Predstavnički dom, niti javnost.

Kako je navedeno, “njegovi postupci su fundamentalno potkopali principe odgovorne vlade“ i “nagrizli poverenje javnosti u vladu“.

Cenzura ili osuda je najozbiljnija izjava o neodobravanju postupaka nekog zvaničnika, koju Parlament može da donese. Po prirodi je simbolična i nema nikakve zakonske posledice po Morisona, ali je on postao prvi premijer u istoriji Australije protiv kojeg je doneta ovakva odluka.

Ipak, bivši premijer je, govoreći u svoju odbranu, istakao da je “ponosan na svoja dostignuća“ i na vladu koju je vodio.

– Moja vlada je ustala i suočila se s ponorom neizvesnosti u koji je gledala naša zemlja. Nemam nameru da se sada podvrgnem političkom zastrašivanju od strane ove vlade, koja koristi svoju brojnost u parlamentu da nametne osvetu meni kao političkom protivniku – rekao je Morison.

Bivši premijer je tvrdio da je ovlašćenja preuzeo kao hitnu meru odgovora na pandemiju, iako je to obrazloženje osporila bivši sudija Višeg suda Virdžinija Bel, koja je vodila istragu o ovom slučaju.

Morison je rekao i da je ovlašćenja koristio samo jednom, i to kako bi ukinuo odluku ministra za prirodne resurse o blokadi dozvole za istraživanje nafte, što je odluka koja nema nikakve veze s kovidom.

“Morisonu nije žao“

Premijer Entoni Albaneze kaže da nije želeo da govori o ovoj temi, ali su ga Morisonove reči naterale na to.

– Bivši premijer jednostavno ne shvata. Danas je smislio drugačije objašnjenje kao da se samo on pita, pa okrivljuje i medije i sve ostale. Od njega smo dobili samo privid skrušenosti i ništa više od toga. Dobili smo oholost, aroganciju i poricanje – rekao je Albaneze.

Državni tužilac Mark Drajfus istakao je da se Morison očigledno ne izvinjava.

– Nije mu žao, niti će ikada biti – rekao je Drajfus.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here