commons.wikimedia/Jiuguang Wang
Salcburg

U celom svetu je poznat kao “Mocartov grad“, a često ga nazivaju i “Severnim Rimom“. Salcburg je, bez sumnje, jedan od najlepših austrijskih, pa i evropskih gradova.

Idealan je za ljubitelje kulture, prelepe arhitekture, vrhunske gastronomije i uzbudljivih tura. Decembar je posebno čaroban u ovom gradu, a njegovi predbožićni događaji se redovno svrstavaju među najlepše i najuzbudljivije u Evropi. Ako planirate putovanje u Salcburg, evo šta bi trebalo da vidite i doživite u ovom magičnom gradu!

Salcburg je jedan od onih gradova koji osvajaju na prvi pogled. Prelepa arhitektura, barokne zgrade i palate, uredne fasade, čiste ulice… Nije velik, pa je idealan za šetnju, pun je znamenitosti i atrakcija. A tu je i zanimljivo okruženje koje zahteva duži boravak na ovim prostorima. Prelepi stari grad upisan je na Uneskovu listu svetske baštine u Evropi. Šetnja kroz njega je kao putovanje kroz vreme i različite periode uzbudljive istorije grada.

Naime, Salcburg je u sastavu Austrije tek poslednjih 200 godina. Prvo su ga naselili Kelti, kasnije je bio deo Rimskog carstva, a nakon toga je dugo vremena bio autonomna biskupija kojom je upravljao knez biskup. Svaki od ovih delova istorije ostavio je trag u gradu. Vekovi crkvene vladavine su posebno vidljivi, jer su ostavili traga na arhitekturi, načinu života i u velikom broju crkava.

Tvrđava Hoensalcburg krije brojne tajne

Najveća atrakcija grada je nesumnjivo tvrđava Hoensalcburg, koja sa brda bdi nad Salcburgom. Do nje se iz centra stiže peške, za šta će vam trebati dvadesetak minuta, a do brda se može doći i žičarom iz ulice Festungsgase. Tvrđava Hoensalcburg podignuta je 1077. godine, a današnji izgled dobila je u 15. i 16. veku. Podigao ju je nadbiskup Gebhard fon Helfenštajn kao zaštitu od carske vojske, a kasnije su je biskupi dogradili i proširili.

Katedrala neverovatne lepote

Čim se popnete na brdo kojim dominira tvrđava, bićete zadivljeni pogledom na grad, njegove prelepe krovove, katedralu u daljini i reku Zalcah koja kroz njega mirno protiče. Istražite njegovu spoljašnjost, moćne kule koje ga okružuju, a u unutrašnjosti saznajte sve o tome kako su nekada živeli prinčevi-biskupi koji su ovde stolovali.

Nakon obilaska tvrđave, vratite se u staro jezgro i otkrijte mnoge tajne koje krije. Jedna od njih je Getrajdegase, najstarija trgovačka ulica u gradu. Prodavnice su i dalje obeležene metalnim tablama koje su služile za navigaciju u vreme kada je većina stanovnika bila nepismena, a osim nekoliko sati u vreme isporuke, Getrajdegase je pešačka zona i tada deluje kao da je vreme stalo pre sto godina. Obavezno posetite veličanstvenu Salcburšku katedralu u centru.

U njoj, pored ulaza, možete videti krstionicu u kojoj je kršten Volfgang Amadeus Mocart. Pored katedrale je Dom Kvartir, veliki edukativni i izložbeni prostor u kome su stolovali biskupi, a čiji raspored povezuje najvažnije sakralne objekte u starom gradu: katedralu, crkvu Svetog Petra i franjevačku crkvu.

Rodna kuća Mocarta

U samom centru, nedaleko od katedrale, nalazi se spomenik Volfgangu Amadeusu Mocartu, kao i njegovo rodno mesto na adresi Getreidegasse 9. U njemu se nalazi muzej koji morate posetiti ako ste ljubitelj umetnosti, muzike i istorije. Videćete prve instrumente na kojima je svirao, stare note, mnoštvo suvenira, ali i čuti neka od njegovih najpoznatijih dela.

Ako nakratko pređete reku Zalcah, doći ćete do prelepog zamka i parka Mirabel. Dvorac je podignut van granica grada početkom 17. veka, a sagradio ga je biskup Rajtenau za sebe i svoju ljubavnicu, sa kojom je navodno imao petnaestoro dece! Oko zamka se nalazi istoimeni park koji pokazuje uticaj i inspiraciju pariskog Versaja, piše Putni kofer.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here