Ministar bez portfelja zadužen sa koordinaciju odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević proslavio je Dan Svetog Save sa Srbima u Rumuniji.

Ministar Milićević, kao specijalni izaslanik predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, obratio se na Svetosavskoj akademiji koja je održana u zgradi Nacionalne opere u Temišvaru.

– Današnji dan nije samo prilika za slavlje i radost, već i trenutak introspekcije i podsećanja na temelje naše kulture, tradicije i vere. Pre tačno osam vekova, ovde u Rumuniji je boravio Sveti Sava koji je 1225. godine osnovao manastir Bazjaš. Ostavio nam je u amanet i taj manastir, kao i celu našu Srpsku pravoslavnu crkvu koja je evo već osam vekova stožer okupljanja i očuvanja Srba gde god oni živeli – rekao je ministar koji se zahvalio svim Srbima u Rumuniji na očuvanju naše tradicije, kulture, jezika i nacionalnog identiteta.

– Prioritetni cilj koji nam je postavio predsednik Republike Aleksandar Vučić jeste upravo da povežemo sve naše sunarodnike gde god oni živeli, da im jasno pokažemo da je Srbija njihova matica i da stoji uz njih, da kroz zajedničke aktivnosti i projekte radimo na očuvanju srpskog nacionalnog identiteta – istakao je ministar Milićević uz poruku: „Da budemo jedinstveni gde god živeli!“

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here