Pexels
Amsterdam

Glavni grad Holandije, Amsterdam, već neko vreme se suočava sa sve većom gužvom i pretrpanim ulicama i sprovodi brojne kampanje kako bi smanjio broj turista koji ga posećuju.

Amsterdam je, bez sumnje, jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi. Turisti uživaju u njegovim romantičnim kanalima, fantastičnim muzejima, zabavnim događajima na otvorenom… To utiče na živote stanovnika, što nova regulativa stavlja u prvi plan. Gradske vlasti su upravo objavile listu „pravila za život i suživot” u gradu, koja će stupiti na snagu od nove godine.

Oni smanjuju broj smeštajnih jedinica, ograničavaju otvaranje novih, ali i olakšavaju mladim stanovnicima da pronađu stan i otvaraju poslove koji nisu vezani za turizam.

Ovaj prelepi grad pak ne može da se oslobodi imidža koji su mu dali legalna marihuana i čuveni kvart crvenih svetla. Zbog njih privlači goste koji su zainteresovani za žurke, koji se ponašaju divlje, a koji ne cene njegovu kulturnu ponudu i lepu arhitekturu. Upravo protiv njih će biti uvedeni potezi kao što je uvođenje najveće turističke takse u Evropi ili kampanja koja je imala za cilj da obeshrabri britanske turiste da posete Amsterdam. Sa novim skupom pravila koja su upravo objavljena, holandska prestonica se trudi da promeni svoj imidž i reputaciju i istakne vrednosti koje ga čine gradom pogodnim za život.

Iako su neki tumačili pravila kao intervencionizam, misija Amsterdama je da se rebrendira u grad koji je inkluzivniji i pogodniji za život za svoje stanovnike. Ne žele, navodi se, da budu samo zabavni park za turiste. Pod motom „Obnovi svoj pogled“ pokrenuta je kampanja koja se obraća stanovnicima i potencijalnim posetiocima.

Od početka godine na snagu stupaju propisi koji imaju za cilj ograničavanje privatnog smeštaja u gradu i povećanje ponude stanova za studente, nastavnike i policajce. Za svaki okrug je određen maksimalan broj privatnih smeštajnih jedinica, koji je za 30 odsto manji od prethodnog. U strogom centru grada nove dozvole za stanove neće se izdavati najmanje četiri godine.

Politika grada biće da prioritet stanovanja daju mladima koji u gradu žive najmanje šest godina. U centru grada više se neće izdavati dozvole za otvaranje suvenirnica, ali će se podsticati otvaranje novih radnji u drugim delovima grada. Planiraju da podstaknu otvaranje knjižara, teretana, prodavnica odeće, frizerskih salona, svega što je potrebno stanovnicima. Prioritet im više nisu turisti i njihov komfor, već oni koji žive u Amsterdamu tokom cele godine.

Da li će njihov plan uspeti ostaje da se vidi. U vreme kada mnoge destinacije troše ogromna sredstva da privuku turiste, zanimljiv je slučaj grada koji čini sve da ih spreči da dođu, piše Putnikofer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here