Zvezda VY Canis Majoris je crveni superdžin i jedna je od najvećih poznatih zvezda. Poluprečnik zvezde je procenjen između 1800 i 2100 poluprečnika Sunca.

Ukoliko bi se ova zvezda nalazila na mestu Sunca možda bi se, pored unutrašnjih planeta i Jupitera, i Saturn našao unutar ove zvezde, ali još uvek se njen prečnik uzima sa rezervom. Ipak, sigurno je da Jupiter ne bi preživeo.

Spada u promenljive zvezde sa periodom promene sjaja od 2000 dana, i nalazi se u sazvežđu Veliki Pas, prividno blizu zvezde Sirijus, ali mnogo udaljenija. Procenjuje se na je od nas udaljena oko 5 000 svetlosnih godina, dok je recimo Sirijus udaljen  8,3 svetlosne godine.

Prvi poznati zapis o ovoj zvezdi datira od 7. marta 1801. godine u katalogu zvezda koji je napravio jedan francuski astronom. Na početku se mislilo da je ovo višestruka zvezda, ali je kasnijim istraživanjima potvrđeno sa je ipak to zvezda bez pratioca.

S obzirom da je u fazi crvenog superdžina, na kraju je svog životnog veka, pa joj je i površinska temperatura relativno niska i iznosi oko 3 000 ºC i zrači 500 000 puta jače od Sunca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here