Pixabay.com

Kafa može učiniti skup proteina netoksičnim za moždane ćelije, što smanjuje verovatnoću pojave demencije.

Espreso može da zaustavi proteine koji su povezani sa ovom bolešću, otkrili su italijanski istraživači.

Popularno piće može da učini da skupine proteina budu netoksične za moždane ćelije, čineći manju verovatnoću pojave demencije, objasnili su oni.

– Ovi rezultati pružaju uvid u neuroprotektivni potencijal espreso kafe. Ovaj napitak, koji se često konzumira, je izvor prirodnih jedinjenja koja pokazuju korisna svojstva – rekla je dr Marijapina D’Onofrio sa Univerziteta u Veroni.

Ako se uračunaju članovi porodice i njegovatelji pacijenata koji se bore s demencijom, s ovom bolešću se svakodnevno bori oko 350.000 ljudi.

Alchajmerova bolest može postati izlečiva?

Smatra se da je Alchajmerova bolest uzrokovana nagomilavanjem proteina u mozgu, uključujući tau i amiloid. Prethodna istraživanja su pokazala da kafa može pomoći u zaštiti od Alchajmerove bolesti.

Jedno istraživanje je pokazalo da pijenje tri do pet šoljica dnevno u srednjim godinama smanjuje rizik za oko 65 procenata u kasnijim godinama.

Najnovija studija, objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistri, razmatrala je da li hemikalije u kafi mogu da spreče nakupljanje tau proteina. Istraživači su uzeli kupljena zrna espreso kafe i izložili ih tau proteinima u laboratoriji tokom 40 sati. Takođe su ih izložili kofeinu i genisteinu da vide da li postoji neka veza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here