Jeremić: Srbija sačuvala mir i stabilnost u regionu

0

Jeremić je u intervjuu dnevniku "Danas" istakao da će Beograd u narednom periodu učiniti sve da ponovo pokrene pregovarački proces o statusu i da teme Kosova i evropskih integracija ostanu razdvojene.

 

"Srbija se pre dve godine suočila s pokušajem nametnutog otimanja 15 odsto svoje teritorije, koje su podržale neke od najmoćnijih zemalja sveta, u teškoj ekonomskoj situaciji i u periodu blokade procesa evropskih integracija. Opredelili smo se za diplomatsku borbu, strpljivu i energičnu, čime smo napravili presedan u istoriji ovih prostora", istakao je srpski ministar.

 

Sačuvali smo mir i stabilnost u regionu: Vuk Jeremić

 

On je kazao da najveći uspeh za dve godine predstavlja to "što smo uspeli da sačuvamo mir i stabilnost u regionu, uprkos destabilizirajućem ponašanju prištinskih vlasti".

 

"Uspeli smo da međunarodna priznanja samoproglašene nezavisnosti zadržimo na veoma niskom nivou, uprkos žestokim pritiscima. Izborili smo se za proces pred Međunarodnim sudom pravde i da se za njega aktivno zainteresuje veliki broj država, čime smo od njega napravili najveći proces u istoriji međunarodnog prava", smatra Jeremić.
 

U isto vreme,dodao je on, ubrzano je nastavljen proces evropskih integracija i 2009. godina je bila izuzetno uspešna i u diplomatskoj borbi za Kosovo i Metohiju i u napredovanju Srbije ka članstvu u EU.

 

Kao najveći neuspeh u proteklom periodu šef diplomatije je označio to što februara 2008. nije sprečeno nasilje na ulicama Beograda nastalo kao reakcija na samoproglašenje nezavisnosti u Prištini.

 

Odoleli smo pritiscima: Vuk Jeremić

 

Upitan koji su to najveći izazovi koji tek predstoje, Jeremić je rekao da će "ključni trenutak biti onda kada Međunarodni sud pravde bude saopštio svoje mišljenje o nelegalnosti jednostrano poglašene nezavisnosti Kosova", nakon čega će Srbija učiniti sve da dođe do obnove dijaloga o statusu.

 

"Što se tiče severa Kosova i Metohije, veoma je važno da u ovom osetljivom trenutku niko od aktera ne napravi bilo kakav radikalni korak", naveo je Jeremić, ističući da je za Srbiju veoma važno što se EU zvanično distancirala od plana međunarodnog civilnog predstavnika Pitera Fejta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here