Pixabay.com
Jermenija

Jermenija je pozdravila donošenje rezolucije američkog Predstavničkog doma kojom se masovna ubistva Jermena u Turskoj, pre jednog veka, priznaju kao “genocid”, a zvanična Ankara je taj potez nazvala “besmislenim”.

“Pozdravljam istorijsko glasanje američkog Kongresa o priznavanju genocida nad Jermenima”, napisao je jermenski premijer Nikol Pašinjan na svom nalogu na Tviteru.

“Rezolucija 296 je hrabar korak ka služenju istini i istorijskoj “pravičnosti što takođe nudi utehu milionima potomaka preživelih u genocidu”, naveo je Pašinjan.

Kongres je izglasao Rezoluciju kojom je američka politika obeležila kao genocid ubistvo 1,5 miliona Jermena od strane Otomanskog carstva od 1915. do 1923. godine, prenosi Rojters.

Pretežno muslimanska Turska, koja nema diplomatske veze sa susednom Jermenijom, kaže da je mnogo hrišćanskih Jermena ubijeno u borbama tokom Prvog svetskog rata, ali negira da je to predstavljalo genocid.

Jermeni u zemlji, ali i u inostranstvu pozdravili su američku rezoluciju.

“Pogledajte ove neverovatne brojke!!! SAD su upravo priznali genocid nad Jermenima”, tvitovala je Kim Kardašijan, američka rijaliti zvezda jermenskog porekla.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje u kojem je osudilo rezoluciju kao “lišenu bilo koje istorijske ili pravne osnove”.

Kako se navodi u saopštenju, reč je o “besmislenom političkom koraku, koj je namenjen samo jermenskim lobistima i grupama protiv Turske”.

1 COMMENT

  1. Predstavnicki dom jedne drzave uredjuje prava drugih drzava??? Vrv ce dobiti Nobela za mir posle rezolucije, kao i Klinton posle masakriranja Jugoslavije? Ljudi se dobro udomili, pa dopunjuju male plate lobiranjem, nije vazno protiv koga ako se dobro plati. USD je najkrvavija valuta sveta, i zasticena zakonom od zlocina, opet obavezujucim za sve ostale sem US. Rame uz rame sa Engleskom, ciji parlamentarci dobijaju pare od siptarske mafije, i to jos zaradjene lokalno, od biznisa na ostrvu. London je glavni grad mafije americke 51. drzave na Kosovu , a krvoloci uck su americki vojnici na Kosovu, Bitici i slicni zasticeni pomenutim zakonom.
    Nemacki fasizam nije uspeo da pokori svet, nece i americka demokratija definitivno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here