EPA

Jermenija treba da uđe u NATO, izjavio je predsednik Evropskog komiteta za proširenje Alijanse Gunter Felinger.

Felinger je takođe dodao frazu “zaštititi Jermeniju” i u postu tagovao nalog američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Podsećamo da je Jermenija članica ODBK (Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti) i da je ignorišući oštra upozorenja Rusije jermenska vlada zvanično zatražila od parlamenta zemlje da ratifikuje osnivački ugovor Međunarodnog krivičnog suda (MKS). Kremlj je više puta istakao da je za njih to neprihvatljivo.

Ustavni sud Jermenije dao je zeleno svetlo za parlamentarnu ratifikaciju sporazuma, poznatog i kao Rimski statut, u martu nedelju dana nakon što je MKS izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina koje je Rusija navodno počinila u Ukrajini.

Moskva je ubrzo potom saopštila da bi priznanje nadležnosti Haškog tribunala od Jerevana imalo “izuzetno negativne” posledice po rusko-jermenske odnose.

Kako se spekulisalo, Jermenija je navodno donela ovakvu odluku ne bi li dobila naklonost Amerike i njihovu pomoć, ekonomsku ali i po pitanju konfrontacije sa Azerbejdžanom.

Međutim, sada, nakon što je Jermeniji upućen poziv da uđe u NATO, nema sumnje da bi svaki pozitivan signal iz Jerevana Kremlj doživeo kao “nož u leđa” dojučerašnjeg saveznika.

5 COMMENTS

  1. Ko je jermen spasio.Rusija.Ko je naprvio genocid 1 500000 to su uradili Turci koji su u NATO paktu.Taj zapadni placenik je pod direktnim uticajem Zapada.Tek sada ce Jermeni da nestanu

  2. Slucajno sam citao misljenje nekoliko Poljaka i ustanovio da nisu svi zaludjeni. Ima ih i dobrih, ali ce morati da pate zbog zaludjene vecine, koja ne zna za drugo sem mrznje.

  3. Jedini Jermenski spas je Nato. Turrci, Azerbejdzan, lazni prijatelji Rusi u zadnjem ratu u Nagorno Kabah ni prstom nisu mrdnuli.. I Gruziji i Jermeniji – Nato je spas. Od Rusa su samo vidjeli jad i velikorusko imperijalizam. Eeeh jedino ako se RS ubaci uu igru – Jermenija nema da brine. Tu je samo jedan garant mira- Mile

  4. SRBIJA USKORO U EU I NATO! KONAČNO SVOJI NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA, NATO SRBIJA, ŽIVELA EU , AMERIKA I SRBIJA. SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA, GDE I PRIPADA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here