Mitropolija Australijsko-novozelandska
Izvođenje zajedničkog školskog hora na Vidovdanskoj akademiji

U prošlu nedelju, 25. juna, posle tri godine pauze zbog pandemijskih propisa, u Sidneju je održana tradicionalna Vidovdanska akademija, priredba učenika srpskog jezika u školama širom Novog Južnog Velsa.

Pored škola srpskog jezika u zajednici, učestvovali su i đaci iz osnovnih i srednjih škola, u kojima se srpski uči kao izborni predmet.

Jedanaesta po redu zajednička priredba okupila je decu iz nedeljne škole „Vuk Karadžić“ pri crkvi Sv Đorđa u Kabramati, škole pri crkvi Sv Knez Lazar u Aleksandriji, Nedeljne škole pri crkvi Sv Sava u Flemingtonu, Škole pri crkvi Sv Jovan Krstitelj u Vulongongu, „Bogdan Bolta“ pri crkvi Sv Nikola u Blektaunu, Blacktown, kao i gosti iz srpske škole „Sveti Sava“ pri crkvi Sveti Nikola u Vulungabi u Brizbejnu.

Od državnih i privatnih škola, učestvovali su učenici škole Bonirig Hajts, Koledža Sveti Spiridon u Marubri, Koledža Sveta Eufemija u Benkstaunu, kao i dva srednjoškolska koledža jezika SCL, i to ženske škole u Liverpulu i „Smits Hil“ škole u Vulongongu.

“Vidovdan je obeležen programom u kojem su preovlađivali motivi Kosovskog boja i literarno stvaralaštvo inspirisano ovim sudbonosnim događajem. Pored toga, ređale su se pesme poznatih srpskih pesnika posvećene Srbiji i velikanima srpskog naroda. Nije izostala ni muzika – trubači sa nekoliko najpoznatijih srpskih melodija, nastup hora ”Zvončići” iz crkve Sveti knez Lazar sa dirigentom Draganom Milanović i nastup učenika nedeljne škole pri crkvi Sveti Sava iz Flemingtona, pod vođstvom i uz klavirsku pratnju profesora Slobodana Živkovića“, objavljeno je na zvaničnoj stranici Mitropolije australijsko-novozelandske, koja je i pokrovitelj ove tradicionalne manifestacije.

Priredbi su prisustvovali episkop Siluan, prvi savetnik Ambasade Republike Srbije u Australiji Ivana Isidorović, predsednica Federacije škola jezika etničkih zajednica (NSW Federation of Community Language Schools) Lusija Džons, direktorka Srednjoškolskih koledža jezika Sana Zreika, ko-ordinator programa škola jezika etničkih zajednica (Community Languages Schools Program) Lindal Franks, kao i direktorka Koledža Sveti Sava Ana Nikolau, pomoćnik direktora državne škole Bonirig Hajts Dana Olivoto i predstavnici Koledža Sveti Spiridon Đina Kokinelis i Piter Meintanis.

Na kraju akademije, vladika Siluan se obratio učesnicima, zvanicama i posetiocima priredbe, naglašavajući značaj očuvanja duhovnih vrednosti, jezika i kulturnog nasleđa.

“Jedan od vidova očuvanja je i ova zajednička akademija i saradnja svih škola, poduhvat vredan truda svih koji su doprineli uspehu ove priredbe“, ističući da su to učesnici i njihovi roditelji, nastavnici, sveštenici i mnogobrojni drugi koji su pomogli i bez čijeg doprinosa ova priredba ne bi bila moguća.

Za kraj priredbe, đaci svih 11 škola učesnica, njih više od stotinu, uz pratnju profesora Slobodna Živkovića na klaviru i pod dirigentskim vođstvom Dragane Milanović, zajedno su s publikom otpevali himnu Svetom Savi. Tako su na najlepši način ispisali pozivnicu svim članovima srpske zajednice da ih u narednim godinama podrže još više i da što veći broj ljudi prisustvuje ovoj jedinstvenoj manifestaciji u Sidneju.

Episkop Siluan i Lusija Džons sa učenicima srpskog jezika
Srpski đaci su prikazali i majstorstvo u sviranju trube
Profesor Slobodan Živković za klavirom
Učenici tokom recitala

Dva centra – 150 učenika

Direktorka srednjoškolskih koledža jezika Sana Zreika istakla je da u dva centra koje ona vodi, u Vulongongu i Liverpulu, nastavu srpskog jezika pohađa preko 150 učenika.

U programu za škole jezika etničkih zajednica, koji obezbeđuje fondove po učeniku, učestvuje nekoliko škola srpskog jezika sa preko 200 đaka.

Podrška matice

Republika Srbija je spremna da podrži nastavu srpskog jezika u Australiji i to već i čini, rekla je između ostalog Ivana Isidorović, prvi savetnik u Ambasadi Srbije u Kanberi.

Ona je podsetila da je nedavno u program dopunskih škola srpskog jezika u inostranstvu Ministarstva prosvete Srbije uključena prva australijska škola – „Sveti Sava“ pri ckrvi Svetog Nikole u Brizbejnu (Vulungaba).

Ivana Isidorović je pozvala i druge škole jezika koje žele da se uključe u ovaj program, koji se odvija po nastavnom planu usklađenom s nastavom u Srbiji, da se obrate ambasadi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here