Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Arheolozi u antičkom rimskom gradu Pompeja otkrili su “pekaru- zatvor”, gde su robovi i magarci bili zaključani kako bi samleli žito potrebno za hleb, piše Rojters, pozivajući se na saopštenje tog arheološkog nalazišta.

Pekara je bila deo radnog prostora velike kuće, čiji je stambeni prostor bio ukrašen freskama koje su dobro očuvane.

Kao deo većeg projekta dodatnog obezbeđenja padine oko neistraženog dela Pompeje, otkrivena je tesna soba s malim prozorima visoko na zidu s gvozdenim rešetkama u kojima su prinudno boravili robovi i životinje.

Udubljenja u podu koordinirala su kretanja životinja koje su bile prisiljene da hodaju vezanih očiju, navodi se u saopštenju arheološkog parka.

“To je prostor u kome moramo da zamislimo robove, najšokantije strane drevnog ropstva i nasilja”, rekao je Gabrijel Zuktrigl, direktor nalazišta.

Pompeja i okolna mesta uništena su nakon erupcije Vezuva 79. godine i bila zatrpana debelim slojem pepela, koji je uspeo da očuva tela, građevine i ulice.

Projekat Evropske unije vredan 105 miliona evra bio je usmeren na zaustavljanje propadanja i zapostavljanja, kao i na očuvanje ruševina Pompeje.

2 COMMENTS

  1. O da, na istoku nije bilo robova!? I sada ih ima, samo takvi kao ti kada je istok u pitanju, imaju dvostruke standarde

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here