Srpski košarkaš Nikola Jokić je glavni kandidat za titulu najkorisnijeg igrača NBA lige. Mnogi, međutim, i dalje nagađaju da li će se eminentni novinari u SAD odlučiti da poverenje poklone srpskom košarkašu ili će ići drugačijom linijom i nagradu pokloniti nekom drugome u ruke.

Jedan američki novinar, ipak, rešio je da razreši sve dileme. Njegov zaključak je veoma jasan i kaže da je Nikola Jokić najkorisniji igrač ove sezone i to je bilo tačno i pre nego što su se svi ostali kandidati povredili. Redom su na crtu igraču Denvera stajali Džoel Embid, Lebron Džejms i Džejms Harden. Međutim, za Krisa Heringa koji radi za eminentni Sports Ilustrejted, svi oni su daleko ispod nivoa Jokića.

On je napisao tekst pod nazivom “Nikola Jokić je bio MVP sve vreme”, a za to vreme prošao je kroz brojne statističke podatke, kojima je potkrepio razloge zbog kojih je srpski košarkaš najbolji među najboljima. Podseća da je naš igrač unapredio svoje fizičke predispozicije nakon dolaska iz Evrope i da se više ne umara u poslednjoj četvrtini, već da tada najviše grize.

– Jokić svega radi više – postiže poene i asistira na najvišem nivou u karijeri i sve to dok šutira i dodaje više i efikasnje. Nagetsi su se mučili na početku, ali veliki momak ih je održao na skoru 7-7, u proseku beležeći tripl-dabl učinak na tih 14 mečeva – istakao je Hering.

Dodaje ovaj novinar da nijedan igrač na Jokićevoj poziciji nije poneo titulu najkorisnijeg još od Šekila O’Nila. Samim tim, to otvara potpuno drugačiju perspektivu.

– Nije loše za sporog NBA centra, igrača na poziciji koja nije imala MVP-a još od 2000. godine kada je Šakil O’Nil pobedio. I nije loše imajući u vidu da je Denver drugi najsporiji tim lige, sa manje poseda lopte iz kojih bi Jokić mogao da poboljša svoje brojke – dodao je novinar Sports Ilustrejteda.

On ističe da se Jokićeva trenutna sezona može svrstati među najbolje koju je imao jedan košarkaš u istoriji NBA lige. Brojke to samo dokazuju.

– Još malo istorijskog konteksta. Jokićeva sezona je trenutno među šest najboljih u istoriji NBA lige po “plus-minus” učinku, koji meri koliki je igračev doprinos timu dok je on na terenu. Ispred su samo Lebronova sezona 2008/09, tri sezone Majkla Džordana i jednoglasna MVP sezona Stefa Karija. Iako vam to možda zvuči preterano, nije to tako neobično kad vidite u čemu je sve Jokić uspešan unutar svog tima, u kojem je najbolji u gotovo svim mogućim statističkim parametrima – rekao je Hering.

Kaže Hering da ako se Jokić ne povredi, da nema sumnje da će srpski košarkaš osvojiti nagradu, a time doneti radost svima nama koji ga iz noći u noć pratimo.

– Nekada nije moguće imati tu trku. Ukoliko se Jokić ne povredi, on verovatno dobija ovu nagradu. Imajući u vidu koliko je zabavno gledati kako dominira ligom od prvog dana sezone, to je sasvim okej – zaključuje Hering.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here