Youtube/ABC News (Australia)
Entoni Albanez

Premijer Australije Entoni Albanez najavio je da će Ukrajini biti upućen još jedan paket vojne podrške, vredan 110 miliona dolara. Australija će u Ukrajinu poslati još 70 vojnih vozila, među kojima i 28 oklopnih.

Takođe, biće dostavljena artiljerijska municija, dok će deset miliona dolara biti upućeno Ujedinjenim nacijama za pomoć u ispunjavanju humanitarnih potreba u Ukrajini.

Australija je do sada već isporučila Ukrajini podršku u vrednosti od više od 650 miliona dolara, uključujući oklopne transportere bušmaster, dronove i municiju.

Albanez tvrdi da dodatna podrška nije odgovor na prekinutu pobunu u Rusiji tokom vikenda i kaže da je Australija nudila dodatnu podršku Ukrajini na svaka četiri meseca.

Savezna vlada je u februaru, na godišnjicu ruske invazije, obećala Ukrajini i sisteme bespilotnih letelica u vrednosti od 33 miliona dolara.

S druge strane, Ukrajina je više puta tražila od Australije da pošalje svoje borbene avione koji su povučeni iz upotrebe, kao i laka oklopna patrolna vozila houki, koja se kao i bušmasteri proizvode u Australiji.

Međutim, najnoviji kontigent pomoći ne uključuje ni avione ni houkije, a kako je objasnio premijer, takva odluka je zasnovana na preporuci australijskih odbrambenih snaga.

– Kada je reč o vozilima houki, znam da je to pitanje pokrenuto, ali savet naših odbrambenih snaga je da to ne bi bio najbolji način da se pruži pomoć Ukrajini – izjavio je Albanez.

Premijer je komentarisao i događaje u Rusiji tokom proteklog vikenda, kada je otpočeo jedan vid pobune plaćeničkih trupa Vagner, koji je međutim vrlo brzo prekinut. Albanez je ocenio da je ono što se odigralo „katastrofa za Rusiju i njenog lidera Vladimira Putina“. On je još istakao i da je to još jedan dokaz da Putin treba da prekine invaziju na Ukrajinu.

Albanez je takođe naglasio da će Australija nastaviti da podržava Ukrajinu koliko god to bude potrebno. Njegove reči potvrdio je i ministar odbrane Ričard Marls, koji je dodao da savezna vlada očekuje da će sukob u Ukrajini biti dugotrajan.

– Bićemo uz Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno da se ovaj sukob reši pod njihovim uslovima – rekao je Marls.

“Putinovo ludilo“

Lider opozicije Piter Daton podržao je dodatnu podršku Ukrajini, rekavši je da je vlada trebalo da je ponudi i ranije, te da je trebalo poslati i vozila houki. On je istakao da je svet „video ludilo predsednika Putina“ u „pokolju nevinih muškaraca, žena i dece“.

– Iskreno govoreći, vlada bi trebalo da nastavi s pružanjem podrške, jer ako to ne urade, mnogi životi će biti izgubljeni – rekao je Daton.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here